Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Augustin Zegrean: ”Klaus Iohannis ar trebui să demisioneze”. Fostul șef CCR spune că e singura opțiune pentru candidatura la Senat

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, spune că președintele Klaus Iohannis trebuie să-și dea demisia din cea mai înaltă funcție în stat, dacă vrea să candideze la parlamentare.

Judecătorul constituțional spune că este singura variantă prin care nu se încalcă Legea Fundamentală.

”Dacă legeea aceasa va trece și președintele va candida, va deveni senator îniante de a fi plecat din funcția de președinte, pentru că nu este timp.

Au gândit prost lucrurile pentru că alegerile parlamentare sunt la 1 decembrie, turul doi în 8 dececembrie.

Oricum le-ar socoti nu pot să le rezolve pentru că Parlamentul trebuie convocat pentru prima sesiune din următoarea legislatură în 20 de zile de la data încheierii alegerilor.

Dacă președintele va fi candidat senator și va fi ales, va treb să depună jurământul de senator ca să conteze ca senator, ori asta ar face în același timp în care ar fi și președinte al României, iar Constituția spune că nu poate să îndeplinească nicio altă funcție publică sau privată în stat câtă vreme este președinte.”, a declarat Zegrean.

PNL a sesizat Biroul Electoral Central pentru a se pronunţa în legătură cu proiectul de modificare a Legii 208/2015, care ar permite candidatura preşedintelui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare.

Potrivit PNL, sesizarea a fost făcută în baza opiniei Consiliului Legislativ despre acest proiect.

În consecinţă, PNL nu va pune pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului dezbaterea acestui proiect până când nu va primi un răspuns din partea BEC, au transmis liberalii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE