Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ruptură în coaliția PSD-PNL din cauza „legii Iohannis”. Ciucă se simte „trădat” de Ciolacu: Nu văd cum putem continua, după alegeri

Coaliția PSD-PNL stă ca niciodată pe un butoi cu pulbere după ce social-democrații au decis să nu susține legea prin care președintele Klaus Iohannis să devină senator. Potrivit surselor Euronews România, liberalii îi acuză de trădare pe liderii PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu.

Ruptură în coaliția de guvernare PSD-PNL

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că nu mai vede posibilă o coaliție cu PSD, după alegeri. Neoficial, președintele liberal ar fi extrem de suparat de modul în care Marcel Ciolacu a reacționat în cazul candidaturii lui Klaus Iohannis pentru Parlament. Surse politice au declarat pentru Euronews România că șeful PNL nu vrea să mai discute cu actualul premier.

Cert e că urmează trei luni complicate pentru coaliția PSD-PNL.

Din informațiile Euronews România, liberalii și-ar dori ca de acum înainte să colaboreze cu social democrații doar în probleme de guvernare, chestiuni economice și pe deciziile pe care ar trebui să le ia în continuare guvernul comun, nu și pe probleme politice.

Totul, după ce în primă fază ar fi existat - încă din primăvară - un angajament între PSD și PNL prin care președintele Iohannis ar fi putut candida pentru un post de senator la finalul acestui an, însă în cele din urmă înțelegerea nu a mai susținută de social democrați, Marcel Ciolacu declarând că niciun membru al PSD nu susține proiectul și că îl vor respinge la vot. A fost motivul care i-a făcut pe liberali să ia foc și spun, în momentul de față, că nu își mai doresc să mai colaboreze cu social democrații în probleme politice.

Liberalii consideră că experiența președintelui Iohannis, după cei 10 ani de mandat, ar putea fi folosită în anumite comisii ale Parlamentului, cum ar fi cele de politică externă, însă, luni, social democrații au spus că nu pot adopta un proiect de lege „făcut pentru un singur om”.

Ciucă: Nu văd cum putem să realizăm o coaliție cu PSD în astfel de condiții

Ciucă a afirmat, marţi, că, în prezent, nu există din partea liderului PSD, Marcel Ciolacu, o susţinere a demersurilor politice în interiorul coaliţiei de guvernare, motiv pentru care liberalii vor avea „o atitudine pe măsură”.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: „În momentul de față observ că există mai multe poziții și o dezangajare de la acest proiect. Ca atare, în momentul în care noi existăm, este clar că nu există o susținere a demersurilor politice în interiorul coaliției, motiv pentru care vom avea o atitudine pe măsură. Eu am discutat cu domnul Marcel Ciolacu, nu cu partidul, care atare înțelegere a existat pe acest demers. Legat de ce vom face după alegeri, eu îmi exprim punctul de vedere că nu văd cum putem să realizăm o coaliție cu PSD în astfel de condiții”.

Pe de altă parte, au început atacurile la adresa PNL. Alfred Simonis a scris pe Facebook: „Domnul Ciucă și PNL vor să dea foc țării și s-o arunce în haosul instabilității doar pentru că PSD nu vrea să îi dea un loc de muncă lui Iohannis. Cum sună asta?! Să rupi coaliția de guvernare pentru că PSD nu vrea să voteze o lege pentru un singur om este complet absurd. Dar asta demonstrează încă o dată care au fost de fapt prioritățile PNL și ale ostașului Ciucă dintotdeauna: scaunul lui Iohannis. Nu inundațiile, nu investițiile, nu nivelul de trai. Doar să îi meargă cartea de muncă lui Iohannis și după terminarea mandatului”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE