UPDATE Înalta Curte de Casație și Justiție atacă la Curtea Constituțională legile privind pensiile speciale. Camera Deputațiilor a adoptat joi proiectul legii pensiilor speciale cu 209 voturi pentru si 27 împotrivă.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Reforma pensiilor speciale a trecut de Parlament. Proiectul prevăzut în PNRR este contestat în continuare de opoziție. Reprezentanții USR atrag atenția că România riscă să piardă bani europeni dacă oficialii de la Bruxelles vor considera că jalonul care vizează pensiile speciale nu a fost îndeplinit.
Premierul așteaptă ca legea să fie contestată
Există voci care spun că acest proiect va fi atacat. Mai ales de beneficiari – vorbim de militari, magistrați și diplomați care ar fi nemulțumiți de această reformă. Chiar și premierul Marcel Ciolacu se așteaptă ca legea să fie contestată.
Marcel Ciolacu, premierul României: ”Se va găsi cineva să atace această lege la Curtea Constituțională. Vom vedea decizia. Dacă este nevoie și Curtea găsește anumite elemente neconstituționale și sunt ferm convins și deja am discutat cu colegii mei, vom avea o sesiune extraordinară ca în aceste luni, cel puțin până pe 31 august, toate jaloanele din cererea trei sa fie îndeplinite.”
Legea a trecut de Parlamentul cu 209 voturi pentru, 27 împotriva si 17 abțineri. Grupul USR contestă legea proiectul.
Cristian Seidler, deputat USR: ”Doar pentru ca i se pune titlul reforma pensiilor speciale nu înseamnă că asta și e. Dacă spunem că am spălat cămașa, deși am spălat o mânecă, nu înseamnă că e toată cămașa curată. Doar pentru că suntem mințiți în față că asta e reforma pensiilor speciale, atunci nu votăm așa ceva.”
România riscă în continuare să piardă banii din PNRR
Pentru militari și magistrați a fost introdusă o perioadă grație. Până în 2028, aceștia se pot pensiona în aceleași condiții ca și până acum.
Începând cu 2029, vechimea pentru procurori și judecători va urca până la 25 de ani, vechimea necesară pentru pensionare comparativ cu 20 de ani. Vârsta de pensionare va crește treptat pentru pensionarii speciali. De exemplu , militarii vor ajunge în 2035 să iasă la pensie la 35 de ani, iar magistrații vor ajunge în același an să se pensioneze la vârsta de 60 de ani.
Într-o intervenție la Euronews Romania, fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea a atras atenția că țara noastră riscă în continuare să piardă bani europeni pentru că nu a fost îndeplinit jalonul care vizează pensiile
Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene: ”Cred ca se trece destul de ușor peste faptul că România va primi a doua tranșă din PNRR, dar parțial doar, adică ni se rețin de acolo 54 de milioane de euro. Acum pare puțin la cate miliarde sunt în PNRR, dar 54 de milioane de euro înseamnă 20 și ceva de creșe, tot din PNRR. Asta s-a întâmplat pentru că la Ministerul Energiei au învârtit niște achiziții în mod suspect. Este la latitudinea Comisiei Europene cum consideră, cât de importantă consideră o reformă. În cazul reformei pensiilor este o reformă cheie pentru PNRR-ul României.”
Marcel Ciolacu, premierul României: ”În viitoarea perioadă, între 10 și 14, vor veni și reprezentanții Comisiei pentru a închide anumite aspecte din jaloane și ținte. Vom depune cerea trei până la 1 septembrie.”