Majoritatea PSD-PNL-PUSL din Consiliul General îi pune bețe în roate primarului general, candidat la prezidențiale. Bugetul primăriei capitalei a fost scos de pe ordinea de zi de Nicușor Dan, pentru că aleșii celor trei partide anunțaseră că nu votează proiectul. Consilierii PSD-PNL-PUSL îi cer edilului să facă o reformă a administrației și să prevadă bani pentru plata datoriilor. Și Nicușor Dan are propriile nemulțumiri.
La începutul ședinței consiliului general, Nicușor Dan a cerut ca proiectul bugetului pentru 2025 să fie scos de pe ordinea e zi. A explicat apoi motivele.
Nicușor Dan, primarul Capitalei, candidat la prezidențiale: „Am avut o discuție cu grupurile consilierilor generali. Sunt niște amendamente la care se lucrează. Sunt și alte solicitări și probabil că în ședința de joia viitoare o să aprobăm tot pachetul.”
Solicitările majorității PSD-PNL-PUSL
Majoritatea din Consiliu formată de PSD, PNL și PUSL a anunțat încă dinainte de ședință că nu are de gând să voteze proiectul. Printre altele, ei îi cer primarului să vină cu o reformă a administrației. La ședința la care s-a luat hotărârea au participat primarii sectoarelor 1, 2, 4 și 6, viceprimarii și președintele PNL București, Sebastian Burduja.
Sebastian Burduja, președintele PNL București, ministrul Energiei: „Categoric suntem deschiși să avem discuții și să punem lucrurile în ordine. Aceasta este o solicitare și a doua este să eficientizeze cheltuielile primăriei generale. Noi ne dorim cât mai repede să se aprobe bugetul primăriei. Există o datorie a Primăriei Generale practic către Elcen, compania ministerului, de 1, 2 miliarde de lei.”
Nemulțumirile primarului general
Primarul general are nemulțumirile lui cu privire la propriul proiect: prea puțini bani, asta deși 64,39% dintre români au votat la referendumul de anul trecut ca decizia cu privire la împărțirea banilor între sectoare și primăria generală să fie luată de Consiliul General.
Nicușor Dan, Primarul Capitalei, candidat la prezidențiale: „Erau de trei ori mai mulți bani la primăriile se sector față de primăria capitalei înainte de referendum. Acum sunt de cinci ori mai mulți bani la primăriile de sector. Am văzut-o ca pe o presiune a primarilor de sector. Legitimă. Și ca pe o incapacitate de a vedea dincolo de jocurile politice a liderilor politici naționali pentru că nu se poate totuși să neglijez marea infrastructură a bucureștenilor.”
Proiectul de buget propus de primarul general se întinde pe mai bine de o mie de pagini și a primit aviz negativ de la Comisia Juridică și de la Comisia Economică.
Arina Delcea, jurnalistă Euronews România: „În total ar fi vorba despre 11 miliarde de lei, mai mult față de anul trecut cu 269 de milioane. Peste cinci miliarde merg la plata salariilor și sunt cheltuieli de funcționare. 1,8 miliarde este subvenția pentru acoperirea diferențelor de preț și de tarif pentru STB și termoficare. Ar mai rămâne 2,5 miliarde pentru investiții.”
Sunt mai multe proiecte prevăzute în buget. Câteva exemple: reabilitarea mai multor artere, a magistralei de termoficare Vest 2, extinderea unor linii de tramvai sau construirea mai multor parcări subterane la Sala Palatului, Piața Constituției și Piața Rahova.