Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legea care permite șoferilor să plătească rovinieta în termen de cel mult 24 de ore de la utilizarea drumurilor naționale ar urma să fie promulgată

Proiectul de lege inițiat de 25 parlamentari PNL, PSD și neafiliați, prin care şoferii din România vor avea posibilitatea să plătească rovinieta în termen de cel mult 24 de ore de la utilizarea drumurilor naţionale, şi nu în mod obligatoriu înaintea accesării reţelei naţionale de drumuri, a primit aviz pozitiv în cadrul Comisiei pentru transport şi infrastructură a Camerei Deputaţilor și ar urma să fie promulgată.

Expunerea de motive și noua formă a legii

Proiectul modifică legea nr.226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe rețeaua de drumuri naționale din România. Astfel, la Articolul 5, alineatul 2, se stipulează că: „Rovinieta este structurată în funcție de durata de utilizare a acesteia astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Tariful zilnic nu depășește 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depășește 12% din tariful pe 12 luni, tariful pe 30 de zile nu depășește 19% din tariful pe 12 luni, iar tariful pe 60 de zile nu depășește 30% din tariful pe 12 luni.

Articolul 5, alineatul 3 prevede că: „Achitarea și emiterea rovinietei pot fi realizate cu cel mult 30 de zile înainte și nu mai târziu de 24 de ore de la data de început a valabilității acesteia”.

Așa cum se arată în expunerea de motive, noua legislație este inspirată din practica deja aplicată în cazul taxei de pod de la Fetești.

„Practic, legea nr. 226/2003 nu aduce nicio schimbare privind modul în care se realiza și până la momentul adoptării noii legi plata rovinietei pentru drumurile naționale, astfel utilizatorul de autovehicul care, din diferite motive, a uitat să își plătească rovinieta este amendat automat, fără a avea posibilitatea de a remedia această situație care are la bază neatenția și nu rea-credința utilizatorului.

O abordare diferită găsim în cazul taxei de pod de la Fetești unde utilizatorii au posibilitatea să plătească taxa de trecere înainte, după sau până la 24 de ore după trecerea pe Podul de la Fetești.

Considerăm că se impune modificarea legii nr.226/2003 în sensul de a da posibilitatea utilizatorilor rețelei de drumuri național să plătească rovinieta în termen de cel mult 24 de ore de la utilizarea drumurilor naționale”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE