Rovinieta se va aplica în funcţie de perioadă sau de distanţa parcursă, prevede un proiect de lege privind aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, a transmis Agerpres.
Proiectul de lege, care a obţinut 203 de voturi "pentru", 21 "împotrivă" şi 45 de abţineri, are ca obiect de reglementare instituirea cadrului legal privind aplicarea tarifelor rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din Romania, stabilite în funcţie de perioadă sau de distanţa parcursă.
Care sunt tarifele rovinietei
Potrivit proiectului, rovinieta se achită anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale din România şi este structurată în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile şi 12 luni. Tariful zilnic nu depăşeşte 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depăşeşte 12% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 30 de zile nu depăşeşte 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe 60 de zile nu depăşeşte 30% din tariful pentru 12 luni.
Rovinieta se va aplica în funcţie de categoria vehiculului, de clasa de emisii poluante (EURO) şi de durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România.
Durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum şi durata de staţionare.
Aceasta se va aplica pe reţeaua de drumuri naţionale din România, cu excepţia sectoarelor de drum naţional aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ieşire în/din acestea.
Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în luna iunie a acestui an.