Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legea armelor și munițiilor ar putea fi modificată, la cererea MAI. Principalele schimbări preconizate

România este țara europeană cu cele mai puține arme letale deținute de civili, arată ultimele statistici. În jur de 71.000 de români au permis de port-armă și dețin arme de foc letale. Cele mai multe sunt de vânătoare sau de tir, iar cele mai puține de apărare, de pază sau de colecție. Legea armelor și munițiilor ar putea fi însă schimbată. Ministerul de Interne face demersuri pentru armonizarea legislației noastre cu cea europeană. Modificările ar viza și crearea unui sistem digital de monitorizare a permiselor și a armelor de foc.

71.000 de români dețin permis de port-armă

În jur de 71.000 de români dețin legal aproximativ 170.000 de arme de foc letale. Dintre acestea 150.000 sunt de vânătoare sau pentru tir. Restul sunt fie arme de apărare, fie de pază, fie de colecție. Pentru a obține un permis port armă în România, doritorul trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Un filtru suplimentar a fost introdus de autorități și pentru cumpărarea efectivă a unei arme.

Polițiștii vor să schimbe Legea armelor și munițiilor, printr-un proiect lansat în dezbatere publică de Ministerul de Interne. Astfel ar urma să apară o platformă online, cu scopul de a facilita interacțiunea dintre cei care fabrică arme, cei care le vând și doritori, spun polițiștii.

Principalele schimbări preconizate

Angelo Badea - comisar-șef Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Poliția Română: „Princialele schimbări preconizate prin adoptarea acestui act normativ sunt următoarele: introducerea conceptului de platformă online eARM, creată în sprijinul persoanelor fizice și juridice, precum și armurierilor și intermediarilor autorizați, pentru facilitarea corespondenței specifice în relația lor cu structurile Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase”.

În prezent armurierii, vânzătorii de arme și administratorii poligoanelor scriu într-un registru fizic toate operațiunile cu arme și muniție. Pe viitor ar putea fi obligați să treacă datele în aplicația online. Acolo va exista și o evidență despre cine a cumpărat arme, cine a tras în poligon, cu ce frecvență și altele.

Armurier: „Este benefică (modificarea legislației) pentru că oferă și poliției posibilitatea să vadă în timp real ce tranzacții cu arme se fac pe teritoriul României, ceea ce nu-i deloc rău dacă ne gândim la trasabilitate armelor, la traficul transfrontalier de arme”.

Una dintre modificările cerute de autorități se referă la o ștanțare mai adâncă a armelor, astfel încât seria și numărul să nu mai poată fi șterse. Colecționarii au cerut însă ca armele deținute deja să fie exceptate, pentru că un astfel de demers le-ar diminua valoarea.

Eugen Dima - vicepreședintele Federației de Tir Sportiv: „Solicitarea a fost modificarea articolului doi, respectiv ca acest ordonanță să se aplice armelor care vor intra pe teritoriul național după intrarea în vigoare acestei ordonanțe și nu celor pe care noi deja le deținem. Sperăm ca atunci când ordonanța de urgență va fi publicată în Monitorul Oficial, ea să se aplice armelor care vor fi intra pe teritoriul Uniunii Europene după data de iulie 2025”.

Legea armelor și munițiilor a fost modificată și în urmă cu două luni. De atunci, militarii și polițiștii din Ministerul Justiției nu mai sunt obligați să promoveze un curs de instruire pentru a putea să primească autorizație să dețină arme. Polițiștii din Ministerul de Interne nu au fost incluși, iar acum cer să beneficieze de același statut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE