Marți, deputații au aprobat un proiect de lege care modifică și completează Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor. Scopul acestei modificări este simplificarea procedurilor administrative, reducerea birocrației, îmbunătățirea ordinii și siguranței publice, precum și protejarea vieții și integrității corporale a persoanelor.
Proiectul a fost adoptat cu 86 de voturi "pentru", 44 de abțineri și un deputat care nu a votat.
Care sunt prevederile pașaportului european pentru arme
Conform noilor prevederi, pașaportul european pentru arme de foc este documentul emis la cerere de autoritatea competentă, care permite titularului să circule cu armele înscrise în document pe teritoriile statelor membre și în state terțe, în condițiile în care deținerea și folosirea acestora sunt permise sau autorizate de autoritățile statului de destinație.
În expunerea de motive se explică faptul că modificarea legislativă elimină necesitatea obținerii unei autorizații suplimentare de la Poliția Română pentru transportul armelor letale în state terțe, dacă posesorul deține deja un pașaport european pentru arme de foc.
Posesorii acestui pașaport vor putea să se deplaseze cu armele și muniția înscrise în document fără a mai solicita autorizații suplimentare de la Poliția Română pentru scoaterea armelor letale din România.
Autorizația pentru procurarea armelor letale se acordă persoanelor care au absolvit un curs de instruire teoretică și practică organizat de o entitate autorizată, cu excepția cadrelor militare și agenților din diverse servicii de securitate, care beneficiază de alte prevederi.
Dreptul de deținere a armelor este limitat la armele de vânătoare, tir, colecție și autoapărare, acestea putând fi păstrate la domiciliul, reședința titularului sau în alte spații autorizate, conform normelor metodologice ale legii.
Armele și muniția trebuie păstrate în locuri special destinate, în condițiile legii, cu excepția armelor de apărare și pază, care pot fi purtate asupra titularului.
Dreptul de a purta și folosi arme de tir este acordat doar sportivilor de tir de categoria I, membrilor loturilor naționale sau olimpice, antrenorilor și instructorilor, în perioada în care sunt activi și au relații contractuale cu un poligon de tragere autorizat.
Cetățenii români și rezidenții statelor membre cu domiciliul sau reședința în România, precum și străinii cu ședere legală în România, care au împlinit 18 ani, pot achiziționa arme neletale și muniția aferentă de la armurieri autorizați, cu condiția să nu fi fost condamnați la pedepse de închisoare mai mari de un an pentru infracțiuni comise cu intenție și să fi absolvit un curs de instruire teoretică și practică, cu excepția cadrelor militare și agenților de securitate, care beneficiază de alte prevederi.