Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lămuririle BEC pentru parlamentare 2024: O persoană propusă pe lista unui partid nu e candidat independent, chiar dacă nu e membru al formațiunii

Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din 2024 a emis, vineri, o hotărâre care prevede că persoana care este propusă pe lista unui partid sau alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al formaţiunii respective, nu este candidat independent. Hotărârea vine la solicitarea PNL de clarificare a posibilităţii candidaturii lui Klaus Iohannis la parlamentare.

Parlamentare 2024. BEC: O persoană propusă pe lista unui partid nu e candidat independent, chiar dacă nu e membru al formațiunii

„Candidatul independent este orice persoană care se autopropune şi nu candidează pe lista unui partid politic/alianţă politică, având o candidatură independentă. O persoană care este propusă pe lista unui partid politic/alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al partidului politic/alianţei politice respective, nu este candidat independent şi nu are o candidatură independentă”, se precizează în hotărârea BEC.

PNL ceruse BEC să adopte o hotărâre privind alegerea Camerei şi Senatului, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea AEP, în sensul în care este necesară clarificarea noţiunii de „candidat independent”.

Solicitarea a venit după PNL a depus la Parlament propunerea legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele trei luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare.

Ulterior, Klaus Iohannis a transmis că nu va candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia BEC.

„Așa cum am declarat în mai multe rânduri, îmi voi încheia mandatul de Președinte al României la termen și nu voi demisiona din funcție. Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia pe care o va adopta astăzi Biroul Electoral Central. Nu am susținut și nu susțin modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane”, a transmis șeful statului, printr-un anunț al Administrației Prezidențiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE