Pe 13 și 14 septembrie, premierul britanic Keir Steimer a mers în SUA și a discutat cu Joe Biden despre eventualitatea ridicării restricțiilor ucrainenilor de a folosi rachete occidentale cu rază lungă, în special cele britanice Storm Shadow sau cele americane ATACMS, asupra țintelor militare de pe teritoriul Rusiei.
Cei doi lideri au amânat luarea unei decizii, însă se așteaptă ca aceasta să fie curând una pozitivă.
În acest context, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus, într-un interviu pentru Foreign Policy, că această decizie nu ar reprezenta o încălcare a liniilor roșii trasate de președintele Vladimir Putin, care a amenințat că țările NATO ar fi în război direct cu Rusia. Evident că rușii au reacționat și ei.
Rușii spun că declarațiile lui Stoltenberg sunt periculoase
„Această dorinţă ostentativă de a nu lua în serios declaraţiile preşedintelui rus este un pas absolut lipsit de viziune şi de profesionalism. Este clar că el nu va mai purta în curând nicio responsabilitate pentru aceste cuvinte, dar aceasta este o poziţie extrem de provocatoare şi de periculoasă”, a declarat Peskov, citat de Agerpres.
Peskov face referire și la faptul că Stoltenberg își încheie mandatul la jumătatea lunii octombrie, astfel că declarația sa de acum nu ar mai avea nicio greutate.
Chiar dacă, în mod public, liderii occidentali au spus că nu au luat încă decizia dacă permit sau nu ucrainenilor să atace Rusia cu rachete NATO cu rază lungă de acțiune, rușii spun că decizia ar fi fost deja luată. Această afirmație a fost confirmată și de ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Ryabkov.
Una dintre posibilele replici ale Rusiei ar fi lovirea unor aerodromuri din țări NATO, precum România sau Polonia, pe care sunt staționate avioane de luptă F-16, după cum au precizat mai mulți experți în armament și chiar un fost consilier al lui Putin.