SUA și Marea Britanie au amânat luarea unei decizii privind permisiunea ca Ucraina să lovească obiective militare din Rusia cu rachete occidentale. Însă ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Ryabkov, spune că nu e adevărat. În consecință, rușii se pregătesc de ripostă.
Rușii spun că ucrainenii ar fi primit permisiunea de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune
„Decizia a fost luată, carta albă şi toate binecuvântările au fost acordate (n.r: Kievului), aşa că suntem pregătiţi pentru orice. Și vom reacţiona într-un mod care nu va fi drăguț", a declarat Ryabkov, potrivit agenţiei ruse de presă RIA.
În plus, o altă voce sonoră a Rusiei, Dmitri Medvedev, adjunctul Consiliului rus de Securitate, spune că, din moment ce ucrainenii au făcut acea incursiune militară în Kursk, adică pe teritoriul rus, justifică utilizarea armelor nucleare.
„Rusia are răbdare. Până la urmă, este evident că un răspuns nuclear este o decizie extrem de complexă, cu consecinţe ireversibile (...), dar orice răbdare are o limită. (...) Nimeni nu are nevoie de asta și nu s-a luat încă o decizie.
Deşi, să fim sinceri, există condiţii formale care sunt de înţeles pentru întreaga comunitate internaţională şi corespund doctrinei noastre de descurajare nucleară, cum e cazul din Kursk. Și așa va fi. O pată uriașă, gri, topită în loc de 'mama orașelor rusești' ”, a scris Medvedev pe Telegram.
Reacția ucrainenilor a venit imediat, prin Andrii Iermak, şeful biroului prezidenţial ucrainean: „Ameninţările zgomotoase ale regimului lui Putin scot la iveală doar teama lui (n.r.: lui Putin) că teroarea ar putea lua sfârşit".
SUA, Marea Britanie și Franța au trimis deja Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, cu condiția ca ele să nu fie folosite în atacuri comise mai departe de zona de graniță ruso-ucraineană. Astfel, Kievul a folosit deocamdată doar drone de producție locală în atacuri asupra unor unități militare sau rafinării din Rusia.