Demisia lui Klaus Iohannis vine într-un complicat context internațional și într-o lume în schimbare rapidă.
Uniunea Europeană se confruntă cu o așa numită furtună perfectă de crize care îi amenință modelele de securitate, economice și ideologice, avertizează raportul de securitate care va fi prezentat în scurt timp la conferința de la Munchen.
Ce atribuții are președintele României în ceea ce privește politica externă și cea de apărare
Președintele României are câteva atribuții în ceea ce privește politica externă și cea de apărare. Sunt domenii care ne interesează în plan internațional.
Conform articolului 91 din Constituția României, președintele încheie tratate internaționale în numele României, negociate de Guvern și le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil.
Președintele, la propunerea Guvernului, acreditează și recheamă reprezentanții diplomatici ai României.
În articolul 92 din Constituția României găsim că președintele României este comandantul forțelor armate și îndeplinește funcția de președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării. El poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parțială sau totală a forțelor armate.
În caz de agresiune armată împotriva țării, președintele României ia măsuri pentru respingerea agresiunii și neîntârziat la cunoștina Parlamentului printr-un mesaj.
Demisia președintelui vine într-o perioadă de profunde schimbări în lume, avem o reformă a Uniunii Europene în această perioadă, reformă dictată tot de situația de securitate din zonă pentru că agresiunea Rusiei despre care unii analiști spun că nu se va opri și există riscul ca în 5-8 ani să vedem o țară NATO atacată. Acest lucru implică cheltuieli mai mari.
Problemele internaționale care privesc România
- Războiul din Ucraina
- Situația din Orientul Mijlociu
- Reformarea Uniunii Europene
- Posibilul război comercial anunțat de Donald Trump
De aceea, în aceste vremuri de tulburări politice internaționale, un președinte, cu funcție deplină, este mai mult decât necesar în această perioadă.