Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce demisia lui Iohannis e una „forțată”. Analist: Poate fi percepută ca victoria izolaționiștilor

Demisia lui Klaus Iohannis nu este un „mesaj că ar fi înțeles ceva” și nu este nici un mesaj pe care ar fi vrut să îl transmită cu privire la mandatul său, a precizat Cristian Andrei, analist politic, într-o intervenție la Euronews. Este „o demisie forțată”, a completat Costin Ciobanu, la Euronews, și rămâne de văzut ce efecte vor fi asupra opiniei publice, pentru că demisia ar putea fi percepută și „ca o victorie a extremiștilor, a izolaționiștilor, care vor prinde și mai mult curaj în perioada următoare”.

Analist: Demisia lui Iohannis, una „forțată”. „E rezultatul unui joc politic care durează de ceva timp pe culoarele puterii”

Cristian Andrei, analist: „Anunțul de azi vine (…) în urma unor intrigi din politica românească care au dus la această demisie. Se intra, practic, într-o zonă în care am fi avut un referendum – probabil – pentru suspendare, care ar fi aruncat lucrurile în aer destul de mult, din toate punctele de vedere politic. Nu aș spune că e un mesaj al lui Klaus Iohannis față de mandatul său sau față de finalul de mandat, ci este rezultatul unui joc politic care, probabil, durează de destul de mult timp pe culoarele puterii și care a dus la acest deznodământ. Practic, ce ne transmite președintele Iohannis astăzi este că, deși opoziția a depus această moțiune, această cerere de suspendare, de fapt, exista o majoritate în Parlament, împreună cu parlamentari de la toate partidele, o majoritate care nu putea fi oprită și că – de fapt – partidele PSD, PNL și UDMR ș.a.m.d. – nu puteau să oprească propriii parlamentari să oprească să voteze această cerere. Aș vedea lucrurile mult mai pragmatic și în acest fel. Dar, da, urmează resetări în toate partidele și legate de susținere la prezidențiale ș.a.m.d., urmează o lună de foc, să-i spunem, în politica românească.”

Ar fi putut avea succes a treia tentativă de suspendare a lui Iohannis? „Săptămâna trecută, a spus la Bruxelles că nu își dă demisia”

Costin Ciobanu, analist politic: „Haideți să ne uităm la realitatea voturilor în Parlament. În decembrie, când guvernul Ciolacu a fost învestit, a existat o majoritate de opt voturi în favoarea Coaliției de Guvernare. Or, acum, știm că erau tot felul de discuții în interiorul Parlamentului. De fapt, ce înseamnă această demisie. Este, de fapt, o demisie forțată. Probabil, președintele și-a dat seama că liderii politici ai principalelor partide din coaliție nu pot să controleze un eventual vot pentru demiterea președintelui. Vedeți, în diferite zone se fac tot felul de calcule politice. Cum ar fi să îți începi campania prezidențială cu scalpul președintelui Iohannis, o eventuală suspendare? Am văzut, de exemplu, că Victor Ponta se pregătește de o candidatură la prezidențiale. Probabil că ar fi putut să rupă un număr semnificativ de parlamentari care să voteze…

Vedeți, sunt foarte multe calcule care s-ar fi putut face, dar e clar că după ce președintele a pierdut contactul cu electoratul, și acest lucru s-a văzut în felul în care s-a votat în noiembrie-decembrie, cât de luați prin surprindere am fost cu toții de acel rezultat, acum cred că a pierdut înțelegerea și a felului în care se desfășoară lucrurile în Parlament. Pentru că, săptămâna trecută, președintele a spus că nu își dă demisia. A fost acea declarație de la Bruxelles. Și anunțul de azi a fost o poziționare extrem de rapidă a președintelui, extrem de nepregătită...”

Ar fi trebuit sau nu să rămână Iohannis în funcție? Analist: „Ar fi putut pleca în propriii termeni”

„Demisia poate fi percepută ca o victorie a extremiștilor, a izolaționiștilor”

„Cred că nu ar fi trebuit să ajungem în această situație. Toată lumea a văzut și toată a așteptat ca, după ce Guvernul a fost învestit, președintele Iohannis să plece. Pentru că ar fi plecat în propriii termeni.

Acum, vedeți, prin această ieșire pripită din scenă, pare că a fost forțat să facă un astfel de gest și nu știm în ce măsură acest gest va impacta ceea ce se întâmplă la nivel de opinie publică. Există scenariul că vom avea, practic, mai puțină tensiune în societate, și acest lucru va favoriza un candidat centrist la alegerile prezidențiale sau, dimpotrivă, acest lucru va fi perceput ca o victorie a extremiștilor, a izolaționiștilor, care vor prinde și mai mult curaj în perioada următoare”, a mai spus Costin Ciobanu, la Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE