Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce înseamnă demisia lui Klaus Iohannis: cine devine președinte interimar și ce urmează pentru România

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României, ceea ce înseamnă că, potrivit Constituției României, șeful Senatului, Ilie Bolojan, devine președintele interimar al României. Dacă președintele Senatului nu poate asigura interimatul, atunci funcția ar urma să fie preluată de președintele Camerei Deputaților.

Constituția României spune că, după demisia președintelui României, „în termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.” Acest termen va fi respectat, deoarece alegerile prezidențiale au fost setate deja pentru 4 mai - primul tur și 18 mai - al doilea tur.

„Din data de 12 februarie nu mai avem președinte. În situația aceasta, CCR va trebui să declare vacanța funcției și să invite Parlamentul să desemneze unul dintre cei doi președinți al Senatului sau al Camerei Deputaților, în ordinea aceasta, să ocupe funcția de președinte interimar al României.

De la 12 februarie, Guvernul trebuie să organizeze alegeri în trei luni, ceea ce înseamnă că e în termen cu data anunțată deja. Va fi un președinte interimar cu anumite atribuții știrbite. Acesta nu poate adresa mesaje Parlamentului nu poate dizolva Parlamentul, nu poate iniția referendum. În rest deține toate atribuțiile și inclusiv acesta poate fi la rândul său suspendat sau pus sub acuzare dacă va fi cazul. Lucrurile acestea ar fi trebuit să se întâmple din 21 decembrie, să nu ne arate lumea cu degetul”, a declarat Augustin Zegrean, pentru Euronews România.

Klaus Iohannis: „Voi pleca din funcție pe 12 februarie”

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat demisia într-o declarație de presă susținută luni la Palatul Cotroceni. „Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, 12 februarie.”, a spus Iohannis.

Șeful statului a făcut anunțul în plin proced de suspendare. POT a depus pentru a treia oară cererea de suspendare, care urma să fie dezbătură marți în Parlament. Săptămâna viitoare ar fi urmat să fie votată cererea în plen.

„Peste puține zile se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a președintelui. Acest demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern.”, a spus Iohannis.

Cine va fi președintele interimar al României. Ce poate și ce nu poate face președintele interimar

Ilie Bolojan, din poziția de președinte al Senatului, ar urma să devină președintele interimar al României. În această calitate, el va exercita atribuțiile constituționale de președinte, însă:

  • nu poate dizolva Parlamentul;
  • nu poate iniția referendum;
  • ⁠nu poate adresa mesaje Parlamentului cu privire la cele mai importante probleme ale națiunii.

De asemenea, odată cu preluarea interimatului funcției de președinte al României, Ilie Bolojan va trebui să demisioneze din fruntea Senatului, dar și din fruntea PNL. În cazul PNL, potrivit surselor Euronews România, Cătălin Predoiu și Emil Boc sunt cele două nume luate în calcul pentru preluarea conducerii partidului.

Ilie Bolojan a devenit președinte interimar al PNL, după demisia lui Nicolae Ciucă, în urma rezultatului slab de la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, anulate de CCR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE