Cristina Liberis, jurnalista care a realizat ultimul interviu cu liderul palestinian Yasser Arafat, în 2004, a vorbit despre războiul Israel-Hamas și a explicat ce diferențe există între atunci și acum, când vine vorba despre aceste tenisiuni violente, dar și despre rolul pe care îl are diplomația în astfel de situații.
„Conflictul Israel-Hamas nu e unul religios, nici etnic, este un conflict care se duce pentru o proprietate”
Cristina Liberis: „Este același lucru, nu există mari diferențe, poate doar de tehnică. Apoi, din punct de vedere al mediei există diferențe, de înțelegere a lucrurilor și de rapiditatea cu care se transmit informațiile”.
„Dar, în rest, conflictul este același, este un conflict început în 1948 odată cu fondarea Statului Israel, un conflict care va dura. El nu e un conflict religios, nu e un conflict etnic, este un conflict care se duce pentru o proprietate. Iar această proprietate o reprezintă acel stat, acea limbă de pământ până la urmă, că nici nu este foarte mare, și nu vorbesc aici de Gaza, ci vorbesc de întreg teritoriul cuprins între granițele pe care le știm acum ca fiind ale Israelului, unde se află și Gaza, se află și Cisiordania, și Ierusalimul de Est”.
„Deci, totul este la fel. În 2004 când am ajuns eu acolo, era vorba despre mult discutata barieră de securitate. Israelul începuse să construiască bariera de securitate, a fost un subiect care a ținut prima pagină a știrilor. Cu acest subiect, Israelul a ajuns și la Tribunalul de la Haga, acolo a fost dezbătută problematica construirii acelei bariere de securitate și toată lumea voia să știe care e părerea liderului palestinian despre această construcție. Israelul spunea că este necesară această construcție, care nu este un zid, (...) în unele părți este și gard de sârmă, de aceea se numește barieră de securitate, și începuse să o construiască din cauza numeroaselor atentate care aveau loc”.
„Fiecare moare cu dreptatea în mână, dar nu se predă”
Cristina Liberis: „Noi spunem că aceste izbucniri fanatice au loc cu ciclicitate. Ele, de fapt, sunt în mod curent. Populația de acolo, și de o parte, și de alta a barierei de securitate, are parte dacă nu zilnic, în decursul unei săptămâni, de ciocniri violente”.
„Pentru că există fanatici. (...) Și de o parte, și de cealaltă. Dreptatea există și de o parte, și de cealaltă. Și totul trebuie să se întâmple cu o foarte mare diplomație. Și în ceea ce privește cuvintele, și în ceea ce privește abordarea. Nu poți pune capăt unui conflict - în general - fără negociere, fără foarte multă diplomație. În acest conflict, au existat momente în care diplomația și-a găsit locul datorită unor oameni extraordinari, mediatori sau chiar participanți la negocieri - exact - (n.r. Yasser Arafat) a fost unul dintre ei”.
Există speranță ca acest conflict să se încheie vreodată?
„Nu cred. Dacă ar fi să dau un răspuns extrem de scurt, nu cred. Tot ceea ce s-a întâmplat până acum - cum spuneam - fiecare are dreptate. Fiecare moare cu dreptatea în mână, dar nu se predă. E unul dintre conflictele extrem de complicate care nu are cum să se rezolve. (...) Soluția să existe și statul palestinian, și statul israelian nu va fi posibilă. S-a tot discutat, dar nu este posibil. Pentru că există de fiecare dată cineva care toarnă gaz pe foc și lucrurile continuă”, a conchis jurnalista.