Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jordan Chiles cere retragerea medaliei de bronz acordată Ana Mariei Bărbosu. Demersul inițiat la Tribunalul Suprem Elveţian

Gimnasta Jordan Chiles a depus, prin avocații săi, un recurs la Tribunalul Suprem Federal din Elveția. Prin acest demers, sportiva americană contestă retragerea medaliei de bronz care i-a fost acordată inițial la sol la Jocurile Olimpice de la Paris și ulterior atribuită Anei Bărbosu după o contestație la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

În vârstă de 23 de ani, Jordan Chiles s-a clasat inițial pe locul al treilea la proba de sol. Datorită revizuirii notei sale, gimnasta din Statele Unite a depășit-o pe românca Ana Bărbosu.

Echipa României a contestat hotărârea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) şi a avut câştig de cauză, pe motiv că Jordan Chiles solicitase o reevaluare a scorului cu patru secunde prea târziu.

Drept urmare, Comitetul internaţional Olimpic (CIO) i-a atribuit medalia de bronz Anei Bărbosu.

De altfel, avocaţii lui Jordan Chiles au anunțat că vor face apel la Tribunalul Suprem Elveţian, invocând faptul că au probe video potrivit cărora americanca a făcut cererea la timp, notează sursa citată.

De asemenea, apărătorii sportivei din Statele Unite denunță un „conflict grav de interese” în favoarea Anei Bărbosu, pe motiv că Hamid Gharavi, șeful juriului care s-a ocupat de caz, a lucrat timp de mai mulţi ani în calitate de consilier pentru România.

„În lumina acestor deficienţe incontestabile, Chiles cere Tribunalului Suprem Federal să restabilească scorul pe care l-a obţinut în mod legitim în finala de la sol”, au transmis avocaţii firmei Gibson Dunn.

„Fiecare element al Jocurilor Olimpice, inclusiv procesul de arbitraj, trebuie să respecte fair play-ul”, a mai precizat avocatul Maurice Suh.

Jordan Chiles, susținută de Comitetul Olimpic şi Paralimpic al Statelor Unite

Demersul inițiat de Chiles este susţinut de Comitetul Olimpic şi Paralimpic al Statelor Unite, a spus consilierul gimnastei, care a considerat că retragerea medaliei americancei este „nedreaptă”.

„Pentru a adăuga la această suferinţă, atacurile rasiale spontane de pe reţelele de socializare sunt greşite şi extrem de dureroase. Mi-am pus inima şi sufletul în acest sport şi sunt atât de mândră să îmi reprezint cultura şi ţara”, a scris sportiva pe reţelele de socializare.

Potrivit Reuters, o decizie a tribunalului federal elveţian este aşteptată în următoarele 4-6 luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE