Orice vis devine realitate prin muncă, perseverență și dorința de a ajuta generațiile viitoare să reușească. Canapeaua Euronews, cea pe care s-au spus poveștile multor comunități din România ajunge astăzi la Iași. De data aceasta vorbim despre artă în toate formele ei cu Irina Schrotter. Inițiatoarea Romanian Creative Week, cel mai mare eveniment din industria creativă din Uniunea Europeană.
Irina Schrotter este una dintre cele mai cunoscute creatoare de modă din România. Și nu doar asta, ci și promovează tot ce înseamnă industria creativă.
Irina Schrotter, creatoare de modă: ”Au trecut mai mult de 30 de ani de când am decis să renunț la profesia de medic. Eu am terminat Facultatea de Medicină Generală. Am lucrat un an la spitalul de Urgență din Iași la secția Chirurgie plastică și reparatorie.”
Romanian Creative Week, cel mai longeviv eveniment de modă din țară
Așa a început povestea unui brand de modă, dar și a unui salon de înfrumusețare. Irina a devenit o creatoare de modă de succes și a pus bazele celui mai longeviv eveniment de modă din țară, Romanian Creative Week.
Irina Schrotter, creatoare de modă: ”Anul trecut, când am fost înștiințați de EUIPO, Agenția care se ocupă la nivelul Uniunii Europene de drepturile de proprietate intelectuală, când ne-au spus că suntem cel mai mare eveniment din Uniunea Europeană și noi am fost surprinși pentru că nu mi-am imaginat că noi, de la Iași, din România, am putea să ne poziționăm deodată atât de sus. Ne-am dat seama, puțini ani, că ne trebuie și o secțiune tribut tineri designeri pentru că degeaba noi ne organizăm și încercăm să punem bazele unui sistem, dacă nu creștem și ceva în urma noastră.”
Peste un milion de oameni au interacționat în cadrul festivalului care a avut loc, pentru a patra oară, în Iași.
Irina Schrotter, creatoare de modă: ”Anul acesta am crescut la 12 zile. Am adăugat două domenii creative: literatura și teatrul. Peste 200 de evenimente în 50 de locații, ne întindem pe șapte kilometri jumătate pe axa centrală a Iașului. Peste o mie de artiști invitați, în special din România, dar și diaspora și artiști internaționali, în funcție de ceea ce și-au dorit curatorii noștri.(...) Am găsit și o poveste de succes. Am găsit o soluție, credem noi, pe care noi o aplicăm de a ne ține tinerii în țară. Cel puțin tinerii din industria creativă. Pentru că, noi, de la prima ediție am venit cu o formulă, cel puțin pentru zona New Media, am finanțat lucrările de diplome ale unor studenți de la Universitatea de Arte din Iași. Le-am finanțat lucrările, le-am lăsat lor și în felul acesta ei au început sa facă bani cu aceste lucrări.”
Reporter: Care ar fi cea mai mare problemă în comunitate pe care ar trebui să o rezolve Uniunea Europeană?
Irina Schrotter, creatoare de modă: ”Eu aș spune că cea mai mare problemă a Europei este ca și a României, birocrația, lipsa de încredere în cetățenii ei, suspiciune și lipsa de finanțare a tinerilor. Finanțarea mai ușoară și mai rapidă a tinerilor. Dacă nu vom învăța, noi, europenii, să ținem tinerii aici, să le dăm o șansă, să îi sprijinim să își împlinească visele aici, în Europa, vom pierde. Pentru că singurul lucru care ne diferențiază, la momentul ăsta, este creativitatea.”
Reporter: Ce reprezintă pentru dumneavoastra Uniunea Europeană?
Irina Schrotter, creatoare de modă: ”Uniunea Europeană, pentru mine, este acasă este clubul în care îmi place să-l trăiesc, dar pe care aș vrea, dacă s-ar putea, să-l influențez în bine. Munca să fie pusă în prim plan și nu asistența socială. În care să încercăm să creăm cu toții plus valoare, nu să stăm cu mâna întinsă. Și asta nu se poate obține decât atunci când cetățenii Uniunii Europene au încredere și au garanția și conștiința faptul ca munca lor și banii, taxele pe care ei le plătesc, ajung acolo unde trebuie.”
Reporter: În acest an românii sunt așteptați la vot. Dumneavoastră veți merge la vot? Și de ce?
Irina Schrotter, creatoare de modă: ”Sigur că trebuie să mergem la vot. Mie îmi pare rău că votul nu e obligatoriu pentru că atunci am fi avut o radiografie și, poate, o responsabilitate mai mare. Mi se pare că, eu știu ca cetățean al Uniunii Europene trebuie să ai și obligații, nu numai drepturi. Nu e suficient să ai dreptul să votezi. Eu cred că trebuie să ai și obligația să votezi. Cred că eurodeputații trebuie să înțeleagă că Europa...e momentul în care trebuie să fim uniți. Trebuie să învățăm că pentru a trăi în pace trebuie să te pregătești foarte bine și de război.”
Irina Schrotter, un exemplu de se poate, iar canapeaua Euronews va continua să arate persoane care se implică în comunitate, voci care contează.