38 de oameni au murit după ce un avion civil s-a prăbușit în Kazahstan. 29 dintre pasagerii aflați la bordul aeronavei au supraviețuit. Cei mai mulți călători erau cetățeni azeri și ruși, dar și locuitori din Kazahstan și Kîrgîzstan.
Surse: Echipajului avionului lovit de rachetă nu i s-a permis să aterizeze pe niciun aeroport rusesc
Surse guvernamentale azere au confirmat joi că o rachetă sol-aer rusească a provocat prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines miercuri la Aktau, relatează Euronews.com.
Sursele citate susțin că racheta a fost lansată asupra zborului 8432 în timpul activității aeriene a dronelor deasupra orașului Groznîi. Schijele au rănit pasagerii și membri ai echipajului, explodând lângă aeronavă în timpul zborului.
Surse guvernamentale au mai precizat pentru Euronews că aeronavei avariate nu i s-a permis să aterizeze pe niciun aeroport rusesc, în pofida solicitărilor piloților pentru o aterizare de urgență. Echipajului i s-a ordonat să zboare peste Marea Caspică spre Aktau, în Kazahstan.
Potrivit datelor, sistemele de navigație GPS ale avionului au fost bruiate pe întreaga traiectorie de zbor deasupra mării.
Racheta a fost lansată de un sistem de apărare antiaeriană Panțir-S, a relatat postul internațional AnewZ din Baku, citând surse guvernamentale azere.
Potrivit unor surse rusești, în momentul în care zborul Azerbaidjan Airlines survola teritoriul Ceceniei, forțele ruse de apărare aeriană încercau să doboare drone ucrainene.
Șeful Consiliului de Securitate al Republicii Cecene, Khamzat Kadyrov, a confirmat că miercuri dimineață a avut loc un atac cu dronă asupra orașului Groznîi, menționând că nu au existat victime sau pagube.
Reacția Rusiei
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că ancheta privind cauza accidentului este în desfășurare și consideră că ar fi greșit să fie lansate speculații, înainte de încheierea cercetărilor, relatează The Guardian.
De asemenea, președintele Senatului din Kazahstan a afirmat că deocamdată cauza producerii accidentului este în continuare necunoscută.
„Niciuna dintre aceste țări - nici Azerbaidjan, nici Rusia, nici Kazahstan - nu este interesată să ascundă informații. Toate informațiile vor fi puse la dispoziția publicului”, a declarat Ashimbayev Maulen.
Reacțiile oficialilor au venit în contextul în care Andriy Kovalenko, șeful Centrului pentru contracararea dezinformării al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a a scris miercuri pe rețeaua X că „un avion Embraer 190 al unei companii aeriene din Azerbaidjan, care zbura de la Baku la Groznîi, a fost doborât de un sistem rus de apărare aeriană”.
El a mai precizat că imagini video din interiorul avionului au putut fi văzute „veste de salvare perforate”.
Precedentul MH17. Forțele ruse au mai distrus un avion de pasageri
În cazul în care datele preliminare din anchetă se confirmă, ar fi a doua oară în ultimii 10 ani când forțele ruse distrug o aeronavă comercială, după prăbușirea MH17 în Ucraina. De data aceasta, printre victime se numără și cetățeni ruși, precum și cei din țările învecinate.
De asemenea, accidentul amintește despre un alt incident aviatic din noiembrie 2018, când un avion de tip Embraer 190 al Air Astana și-a pierdut sistemul hidraulic în spațiul aerian al Portugaliei, dar, cu ajutorul forțelor aeriene portugheze, a aterizat în siguranță.
Investigațiile suplimentare privind accidentul de miercuri ar urma să elucideze circumstanțele în care a fost lansată racheta, neautorizarea pentru aterizare pe un aeroport din apropiere, în Rusia, și instrucțiunea de a traversa marea cu un avion avariat.
Știrea inițială:
Există până acum câteva ipoteze. Una dintre ele indică faptul că aeronava ar fi fost lovită de o rachetă a Rusiei.
Supraviețuitorii au auzit o explozie
Euronews.com a obținut informații din surse oficiale, legate de ancheta accidentului, potrivit cărora, în timp ce se apropiau de orașul rus Groznîi - destinația zborului - pasagerii supraviețuitori au auzit o explozie urmată de ceea ce părea a fi șrapnel care a lovit avionul și a deteriorat fuselajul.
Informațiile obținute de Euronews corespund unui reportaj al canalului internațional de știri AnewZ, cu sediul în Azerbaidjan, care citează un blogger militar rus care susține că „avariile suferite de aeronavă sugerează că avionul ar fi fost lovit accidental de un sistem de rachete de apărare aeriană”.
Expert în aviație: „Cauza externă, însă, ar fi afectat motoarele”
Sorin Stoicescu, expert în aviație, a explicat la Euronews România ce ar fi putut provoca tragedia.
Sorin Stoicescu, expert în aviație: Au apărut și alte ipoteze. Una fiind aceea că a lovit un stol de păsări, iar cealaltă că ar fi fost cumva o rachetă din sistemul de apărare antiaeriană și alta că ar fi explodat o butelie de oxigen care alimenta măștile din cabină. La cea mai mică scânteie, oxigenul declanșează o ardere ca de sudură.
Sunt plauzibile toate ipotezele. Cauza externă, însă, ar fi afectat motoarele. În primul rând, motoarele și, dacă erau păsări foarte mari, dar nu prea sunt migrații în această etapă.
De regulă, în aviație, se vorbește că atunci când cade o aernoavă, când se prăbușește, cei care sunt pe locurile din coadă scapă.
Aici, au scăpat mai mulți. Aeronava s-a rupt cam la jumătate. Se poate să fi fost o fisură determinată de schijele rezultate dintr-o eventuală rachetă. Sau șocul la impact a fost atât de puternic încât structura aeronavei a cedat și s-a rupt bucata aceea de avion.
Momentul părbușirii a fost filmat
Momentul prăbușirii a fost filmat de martori ai tragediei. În imagini se vede cum avionul se îndreaptă cu mare viteză spre sol și ia foc în urma impactului.
Avionul aparținea companiei Azerbaijan Airlines și decolase din capitala azeră Baku, având ca destinație orașul cecen Groznîi, Rusia. Din cauza ceții dense, aeronava a fost însă redirecționată spre aeroportul Aktau din Kazahstan, dar s-a prăbușit înaintea manevrelor de aterizare.
Investigațiile vor fi făcute împreună cu autoritățile specializate din Azerbadjan
Autoritățile din Kazahstan au creat o comisie guvernamentală de anchetă. Investigațiile vor fi făcute împreună cu autoritățile specializate din Azerbadjan. Totuși, potrivit unor informații care nu au fost confirmate oficial, pilotul ar fi decis să efectueze o aterizare de urgență după ce avionul a lovit un stol de păsări. După tragedie, președintele Azerbaidjanului s-a întors de urgență la Baku de la un summit din Rusia, iar în țară a fost decretată zi de doliu.