Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucrainenii au publicat un video cu momentul în care doboară un avion rusesc de 45 de milioane de dolari

Armata ucraineană a dat o nouă lovitură aviației ruse și a doborât unul dintre cele mai scumpe avioane de luptă ale Kremlinului, un Suhoi Su-30, care tocmai lansase patru din cele șase rachete Kh-31P în Odesa.

Interesant este că aeronava a fost atacată cu cu o lovitură MANPADS (n.r.: lansator portabil de rachete sol-aer), după cum precizează Direcția de Informații din Ministerul ucrainean al Apărării (GUR). Un astfel de lansator este destul de ieftin și este folosit, de obicei, pentru a ataca aeronavele care zboară la joasă altitudine, iar prețul variază de la 20.000 de dolari, la puțin peste 100.000, în funcție de tip.

Unul dintre cele mai scumpe avioane rusești, doborât de ucraineni

Acest tip de aparat de zbor costă între 30 și 45 de milioane de dolari și este unul dintre cele mai scumpe avioane din dotarea armatei ruse, alături de Su-57.

Atacul ucrainenilor a avut loc în dimineața de 11 septembrie, iar avionul s-a prăbușit în Marea Neagră. La bord se aflau două persoane. În acea operație, rușii au lansat și rachete antiradar Kh-31P, de la bordul unor avioane de tip Su-35S.

„În cadrul operației din apele Mării Negre, militarii unității speciale a GUR din Ministerul ucrainean al Apărării au distrus un avion de luptă rus Su-30SM, cu o lovitură MANPADS (n.r.: lansator portabil de rachete sol-aer). Avionul de luptă căzut în mare aparținea Regimentului 43 separat de aviație navală al Forțelor Aeriene Ruse, care are baza pe aerodromul orașului Saka din Crimeea ocupată temporar”, se arată într-un comunicat al Direcției de Informații a Apărării Ucrainei.

În ciuda confirmării oficiale, toate variantele care au apărut inclusiv pe blogurile militare ruse au ca numitor comun o doborâre a avionului, numai că unele surse spun că el a fost lovit de avioanele F-16, primite recent de ucraineni de la aliați.

Aeronava aparținea de regimentul 43 Separat de Aviație Navală al Forțelor Aerospațiale Ruse, cu baza la aerodromul Saky din Crimeea.

La trei ora de la atac, rușii au pornit operațiunile de căutare cu ajutorul unor aeronave An-26, elicoptere Mi-8 și Ka-27, care au decolat de pe aerodromul Kacha, din Crimeea, iar peste alte trei ore, au găsit aeronava după ce au dat de o pată de combustibil specifică unei astfel de prăbușiri. Locul prăbușirii a fost la 60-70 de kilometri nord-vest de portul Zaliznyi, din Capul Tarhankut.

Acest tip de avioane, alături de cele Su-35, lansează frecvent lovituri cu rchete spre Ucraina. Aeronava Su-30 este una cu capacitate multirol care poate să lanseze lovituri sol-aer și aer-aer.

Însă avioanele Suhoi Su-30, chiar dacă sunt printre cele mai performante pe care le au rușii, nu intră în topul celor mai bune aeronave de luptă din lume, acolo unde primele 9 poziții sunt ocupate de cele americane, franceze și chineze.

Cel mai performant aparat de zbor rusesc este Su-57, capabil să zboare cu dublul vitezei sunetului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE