Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avion militar, prăbușit în Bulgaria în timpul pregătirii unui spectacol. Doi piloți au murit

Doi piloți ai unui avion militar au murit, vineri, în timpul unui exercițiu pentru pregătirea unui spectacol aerian. Anunțul a fost făcut de Guvernul de la Sofia care a precizat că aparatul de zbor de fabricație sovietică s-a prăbușit într-o zonă împădurită, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

„Doi piloţi au decedat în cursul unui antrenament de zbor demonstrativ", a anunțat premierul interimar Dimitar Glavcev, la baza militară din Graf-Ignatievo.

Avionul de tip L-39ZA era unul de fabricaţie sovietică și fusese modernizat în 2022 pentru a fi adus la standardele NATO. Aeronava a luat foc după ce s-a prăbuşit într-o zonă împădurită.

Autoritățile bulgare spun că cei doi ofiţeri instructori, născuţi în 1973, respectiv 1996, au murit pe loc, după ce nu au reuşit să se catapulteze.

„Erau dintre cei mai buni şi efectuaseră acest exerciţiu de mai multe ori”, a precizat comandantul forţelor aeriene, Dimitar Petrov, conform surse citate.

Piloții se antrenau pentru un spectacol de celebrare 20 de ani de la aderarea Bulgariei la NATO

Spectacolul aerian prevăzut să aibă loc sâmbătă, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la aderarea Bulgariei la NATO, a fost anulat, fiind declarată zi de doliu în armată.

Considerată cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, Bulgaria dispune de o flotă aeriană învechită. PIloții duc lipsă de ore de pregătire pentru că nu au parte de suficiente avioane în stare bună, arată un raport al Guvernului bulgar.

În iunie 2021, un pilot bulgar a murit în urma prăbuşirii avionului său MiG-29 în Marea Neagră în cursul unui exerciţiu.

Preşedintele bulgar Rumen Radev, fost pilot de vânătoare şi ex-comandant al forţelor aeriene, a luat parte vineri dimineaţă, chiar înaintea accidentului, la un zbor pe un aparat F-16 similar celor cu care armata se va dota începând din 2025, notează sursa citată.

Bulgaria a comandat în ultimii ani 16 avioane de vânătoare americane pentru a înlocui MiG-29 sovietice din dotare, semnând astfel cel mai important contract de modernizare a armatei de la căderea comunismului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE