Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina doboară 31 de drone Shahed și un avion Su-34 în urma unor atacuri masive rusești

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a interceptat și distrus 31 din cele 68 de drone Shahed lansate de Rusia în cursul nopții, conform unui anunț de duminică citat de EFE.

Între timp, surse de pe canalele Telegram ale bloggerilor militari ruși au relatat că un avion de vânătoare Su-34, aparținând forțelor ruse, a fost doborât sâmbătă de un F-16 Fighting Falcon din arsenalul ucrainean, conform Unian.

Conform unui mesaj postat pe Telegram, forțele ruse au lansat două rachete balistice Iskander-M asupra regiunilor Poltava (centrală) și Odesa (sudică), acestea fiind trase din direcția Kursk (Rusia) și din Crimeea ocupată. În plus, regiunile Cernobîl (nord) și Sumî (nord-est) au fost lovite de două rachete Kh-59, lansate din spațiul aerian al regiunii Kursk, aflată în sud-vestul Rusiei.

Rusia a lansat, de asemenea, un total de 68 de drone kamikaze din regiunile Oriol și Kursk. Dintre acestea, apărarea ucraineană a reușit să doboare 31 deasupra regiunilor Kiev, Poltava, Cernobîl, Sumî și Cerkasî. Restul de 36 de drone fie s-au prăbușit din cauza contramăsurilor electronice ucrainene, fie au fost pierdute în alte zone ale țării. O singură dronă era încă în zbor la ora 08:00 (05:00 GMT), conform raportului oficial.

De asemenea, o investigație realizată de Mediazona, o publicație independentă din Rusia, în colaborare cu BBC Rusia, a confirmat moartea a 72.899 de soldați ruși de la debutul invaziei în Ucraina.

Față de raportul precedent din septembrie, lista soldaților ruși decedați s-a mărit cu 1.842 de nume noi.

Un canal de Telegram numit Fighterbomber, gestionat de un fost pilot rus, a transmis că un avion rusesc Su-34 a fost doborât sâmbătă deasupra Ucrainei, însoțind mesajul cu o fotografie a epavei.

Nu au existat declarații oficiale din partea autorităților ruse sau ucrainene, dar surse pro-ruse pe Telegram au afirmat că aeronava a fost lovită de un F-16 american, la circa 50 km de linia frontului, potrivit Unian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE