Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Invazie de lilieci la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Rafila: „Unul mai poate să intre din greșeală, dar 200? Înseamnă că locuiau acolo”

Marți seară, secția de cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași a fost invadată de aproximativ 200 de lilieci, care au pătruns în holul casei scării printr-o fereastră deschisă.

Incidentul a surprins personalul și pacienții spitalului, unul dintre cele mai mari din Moldova, care are o capacitate de 1.128 de paturi și găzduiește 22 de secții clinice, precum și o Unitate de Primire Urgențe și Ambulator de specialitate.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reacționat cu surprindere miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Guvern, când a aflat despre incidentul de la Iași.

„Este posibil să intre un liliac din greșeală, dar 200... înseamnă că aveau cuib acolo”, a comentat ministrul, promițând că va investiga situația.

Rafila a subliniat că nu fusese informat în prealabil despre acest caz, dar că va solicita detalii suplimentare.

Liliecii vor fi eliberați în natură

Purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi, Georgică Onofreiasa, a declarat că în timpul intervenţiei, făcută în prezenţa unui biolog, au fost prinşi 200 de lilieci. Ulterior, mamiferele au fost predate specialistului pentru a fi eliberate în natură.

„În urma unui apel de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Spiridon" Iaşi, forţe şi mijloace de intervenţie din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Iaşi s-au deplasat la locul solicitării, Secţia de Cardiologie. Pe casa scării se aflau foarte mulţi lilieci. Colegii din dispeceratul integrat ISU-SMURD SAJ-Iaşi au sunat o persoană abilitată în domeniu, un biolog.

Dumnealui s-a prezentat imediat la locul solicitării, iar echipajul de intervenţie a trecut la prinderea liliecilor, aproximativ 200 de mamifere. Mamiferele au fost predate specialistului, urmând să fie eliberate în mediul lor natural. Misiunea de căutare-salvare a continuat, dar nu au fost găsite alte mamifere", a spus Onofreiasa. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE