Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inundații în Republica Moldova și Ucraina după ploile torențiale. Mii de pompieri, mobilizați în sprijinul oamenilor

Sunt inundații și în Republica Moldova, unde este în vigoare un cod portocaliu de ploi puternice, până în această dimineață. Zeci de oameni, printre care și trei copii, au fost salvați din calea apelor.

Echipele de salvatori au avut peste 300 de misiuni după ce ploile din ultimele două zile au făcut probleme. Au fost probleme și în orașul ucrainean, Odesa, unde mai multe străzi, curți și parcări subterane au fost inundate.

Pompierii, polițiștii și carabinierii din Republica Moldova au intervenit în 110 de gospodării pentru a pompa apa din subsoluri și curți. Dar și pentru a degaja carosabilul și curțile de pomii doborâți de vânt. Ministerul de Interne de la Chișinău a anunțat că 31 de drumuri naționale au fost afectate de intemperii.

Peste 2.400 de angajați ai MAI moldovean au fost mobilizați pentru a sări în ajutorul populației.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a mulțumit printr-un mesaj pe Facebook tuturor celor implicați în operațiunile de salvare și deblocare a drumurilor. Și i-a îndemnat pe oameni să evite orice deplasare care nu este necesară.

„Le mulțumesc salvatorilor, pompierilor, polițiștilor, carabinierilor, soldaților, drumarilor, medicilor, primarilor și tuturor celor care au fost la datorie fără încetare și dat o mână de ajutor oamenilor aflați în primejdie din cauza ploilor abundente de sâmbătă. Îi mulțumesc și fiecărui cetățean care a sărit în ajutor la nevoie.

Autoritățile au lucrat toată noaptea acolo unde a fost nevoie de pomparea apei din gospodăriile inundate, deblocarea drumurilor și înlăturarea consecințelor intemperiilor, mai ales în centrul și sudul țării.Din păcate, pentru astăzi, la fel, se așteaptă ploi torențiale, de aceea vă îndemn să evităm deplasările care pot fi amânate. Să avem grijă unii de alții”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.

Iar premierul Dorin Recean a anunțat după ședința de urgență convocată sâmbătă că pe toată perioada în care persistă pericolul, celula de criză va fi la datorie.

Ploile au creat probleme și în Ucraina. La Odesa, mai multe drumuri, curți și parcări subterane au fost inundate, iar pompierii au intervenit pentru a pompa apa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE