Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un sistem Patriot din Olanda nu mai poate ajunge în Ucraina, după ce un aliat necunoscut s-ar fi retras din înțelegere

În iunie, Olanda a anunțat că va livra Ucrainei componente radar și de lansare pentru un sistem Patriot, însă se vede nevoită să nu mai poată să o facă, pentru că un aliat necunoscut, care spunea că furnizează alte piese necesare, s-ar fi retras din înțelegere.

Un sistem Patriot din Olanda nu mai poate ajunge în Ucraina

Anunțul a fost făcut de publicația olandeză NL Times și a fost preluat de publicația ucraineană Kyiv Independent. Vestea bună este însă că există discuții pentru a găsi în alte țări piesele necesare.

„Ministerul a fost informat recent că angajamentul menționat anterior din partea unui aliat nu va fi onorat”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Apărării, citat de NL Times.

Una dintre țările care donează Ucrainei un sistem de apărare aeriană Patriot este România. Președintele României a semnat documentul pe 5 septembrie.

Un sistem Patriot este format dintr-un radar de ultimă generație, patru lansatoare, un generator și un centru de comandă și control. Pe fiecare lansator pot fi integrate între 4 și 16 rachete.

România a comandat din SUA șapte sisteme Patriot, în cele mai noi configurații. Doar patru sunt până acum livrate, două sunt operaționale, iar unul a fost donat Ucrainei. Primul sistem Patriot a fost livrat Forțelor Aeriene Române în 2020, iar al doilea în 2022. Testarea de acceptanţă şi recepţia au fost făcute în decembrie 2023. Al treilea și al patrulea au fost recepționate în 2022 și 2023.

  • Un sistem Patriot costă în jur de un miliard de dolari.
  • Statele europene care dețin sisteme Patriot: România, Regatul Țărilor de Jos, Suedia, Polonia, Germania, Spania și Grecia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE