Peste 5.000 de persoane locuiesc deja în Tatu City, un oraș privat construit în apropierea capitalei Kenyei, Nairobi. Oamenii sunt atrași de infrastructura modernă și de respectarea regulilor. Proiectul a fost gândit ca un model pentru viitorul urban al Africii.
Primii rezidenți s-au mutat aici în urmă cu patru ani. În Tatu City, un oraș start-up situat la 19 kilometri nord de capitala Nairobi, șoferii încetinesc și nu aruncă gunoaie pe geam. Nu sunt accidente, iar regulile sunt respectate. Asta și datorită camerelor de luat vederi, amplasate peste tot.
Experții în urbanism sunt de acord că sectorul privat trebuie să joace un rol în dezvoltarea Africii. Asta pentru că statele continentului sunt prea constrânse financiar pentru a acoperi deficitul de investiții. Dar lăsarea construcției orașelor doar în seama sectorului privat poate agrava inegalitățile.
Un apartament cu un dormitor în Tatu City se vinde cu 45.500 de dolari, peste posibilitățile majorității kenyenilor, însă la îndemâna clasei de mijloc, care se află în formare.
”Avem peste 5 000 de rezidenți care locuiesc astăzi aici, în timp ce în urmă cu doar câțiva ani nu era nimeni. Așadar, populația crește foarte rapid. Avem peste 3 000 de locuințe, case unifamiliale și apartamente, la Tatu, care găzduiesc acești 5 000 de rezidenți. Avem mai mult de 80 de companii în parcul industrial, de la cele mai importante companii kenyene la branduri multinaționale.”, a declarat Preston Mendenhall, Tatu City’s Country Director.
Guvernul kenian a decretat Tatu City zonă economică specială. Orașul ar urma să aibă în final 250 de mii de locuitori. Compania multinațională care dezvoltă proiectul mai are în diverse stadii și alte orașe private în Kenya, Ghana, Nigeria, Zambia și Congo. Conform Organizației Națiunilor Unite, populația urbană a continentului va crește cu 900 de milioane până în 2050, mai mult decât cea din Europa și America de Nord la un loc.