Evoluțiile înregistrate în domeniul Inteligenței Artificiale au adus în dezbatere și transformările ce vor avea loc pe piața locurilor de muncă.
Dezvoltarea Inteligenței Artificiale va avea un impact asupra a 60% din locurile de muncă din economiile avansate și de pe unele piețe emergente din întreaga lume, potrivit declarațiilor recente ale directorului general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva.
”Partea emoțională este greu de implementat pe o mașină”
Specialiștii evidențiază că încă mai există joburi pentru care Inteligența Artificială nu poate fi un substitut. Vorbim în special de acele poziții care cer abilități umane, cum ar fi inteligența emoțională sau capacitatea de gândire creativă.
”Cele mai sigure locuri de muncă rămân în continuare cele care au nevoie de niște capacități avansate de gândire critică și de analiză. Cele care implică lucrul cu oamenii. Va fi foarte greu să fie înlocuit un om care lucrează cu copii sau cu persoane în vârstă sau cu pacienți care au nevoie de reabilitare. Va fi greu să fie înlocuită o persoană de genul acesta de o mașină. În primul rând, din punct de vedere emoțional. Deocamdată, mașinile pot să reproducă niște cunoștințe, dar partea emoțional este greu de implementat pe o mașină.
Cred că viitorul locurilor de muncă va aparține celor care învață să se folosească de tehnologie ca să fie mai productivi, nu celor care se vor feri de ea și care vor nega în totalitate”, a declarat, pentru Euronews România, Alexandra Cernian - conferențiar la Facultatea de Automatică și Calculatoare - Politehnica București și expert evaluator în inovație digitală pentru Comisia Europeană.
Joburile care vor fi cel mai afectate de evoluția AI
Conform previziunilor specialiștilor, joburile care implică sarcini repetitive, un nivel specific de analiză a datelor și un proces decizional rutinier sunt cele mai expuse riscului de automatizare.
”Ca vulnerabilitate, primele locuri de muncă vizate sau care sunt în risc de a fi afectate rămân, cum s-a mai discutat și până acum, cele repetitive, cele de rutină. O componentă de Inteligență Artificială este deja de mulți ani prezentă în zona de automatizare. În industrie, vedeți, deja avem. Există fabrici care nu mai au niciun angajat, pentru că acolo toate procesele au fost automatizate. Toate procesele care sunt foarte predictibile vor putea fi înlocuite de automatizări”, mai spune experta.
Tinerii, foarte conectați la Inteligența Artificială
Noile generații, care au crescut înconjurate de tehnologie, sunt foarte conectate la tot ce înseamnă Inteligența Artificială. Pe de altă parte, sunt și cei mai expuși la campanii de dezinformare targetate.
”Sunt foarte conectați la Inteligența Artificială și cred că face parte din viața lor de zi cu zi. Așa cum fac parte și colegii lor de facultate sau prietenii, deci sunt clar într-o conexiune foarte strânsă. Ei au crescut cu tehnologia, au crescut cu diverse aplicații care se bazează pe Inteligența Artificială, deci evident, au o deschidere foarte mare în ceea ce privește zona aceasta de tehnologie. Însă cred că este important ca și ei să rămână vigilenți în privința mesajelor pe care le primesc în momentul de față prin intermediul telefonului mobil, rețelelor sociale ș.a.m.d.
Pentru că, tocmai având în vedere că ei sunt niște consumatori importanți de tehnologie, probabil sunt expuși clar, fac parte din categoriile foarte expuse în a fi vizați de campanii targetate cu diverse informații și este important ca ei să înțeleagă că este foarte necesar să valideze informațiile pe care le primesc, să nu ia de bun așa absolut orice primesc ca mesaj pe rețelele sociale, să verifice din mai multe surse informația respectivă, inclusiv partea de video sau imagini”, a mai declarat Alexandra Cernian.
Strategie pentru Inteligență Artificială a României
Uniunea Europeană a cerut tuturor țărilor membre să se alinieze, până în 2030, cu strategii privind modul în care vom gestiona Inteligența Artificială de la chestiuni de etică și siguranță cibernetică, până la implementarea tehnologiilor care ar putea ușura viața cetățenilor.
”Știu că în propunerea de strategie de Inteligență Artificială a României, care a fost lansată în discuție publică în toamna trecută, erau niște capitole dedicate zonei educaționale în care se prevedea că se va începe educația legată de Inteligența Artificială încă din școala timpurie. Evident că sunt multe lucruri care trebuie stabilite aici și analizate înainte să se poată implementa în școlile de la noi. Dar ar fi o direcție bună în care ne-am putea duce.
Autoritățile ar putea să aibă în vedere derularea unor campanii de conștientizare pentru public ca lucrurile să fie mai bine înțelese”, mai spune Alexandra Cernian.
Previziuni pentru 2024 în domeniul Inteligenței Artificiale
Alexandra Cernian a vorbit și despre evoluția Inteligenței Artificiale în 2024: ”Ceea ce am văzut anul trecut ca dezvoltare cred că este doar un început. Este evident că dezvoltatorii de sisteme de Inteligență Artificială generativă își continuă dezvoltările și inovațiile.
Chatboții de genul ChatGPT vor continua să fie prezenți și din ce în ce mai performanți. În această notă, una din tendințe este ca utilizatorii acestor chatboți să poată deveni creatorii propriilor chatboți, pe care să îi specializeze pe anumite domenii de interes pentru ei. În această direcție, Open AI deja a deschis un magazin de chatboți disponibil pentru utilizatorii plătitori de ChatGPT. Sigur acest trend va continua”.