Un nou medicament care poate ajuta la stoparea declinului cognitiv în Alzheimer a fost aprobat în Europa. Este recomandat pacienților care nu au ajuns încă într-un stadiu avansat al bolii.
Agenția Europeană a Medicamentului a blocat inițial acest medicament din cauza unor riscuri mari de sângerare la nivelul creierului.
Ulterior, instituția a apreciat că beneficiile depășesc totuși aceste riscuri. Medicamentul este autorizat în Statele Unite, Japonia și China, iar din august și în Marea Britanie.
În România medicii estimează că sunt 200 de mii de pacienți cu Alzheimer, din care doar 35 de mii sunt diagnosticați.
Ce este Alzheimerul
Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, reprezentând aproximativ 60-70% din totalitatea cazurilor de demență. Este o afecțiune neurologică progresivă care afectează memoria, gândirea și comportamentul, ducând în cele din urmă la un declin cognitiv sever și la pierderea independenței.
La nivel mondial, peste 55 de milioane de oameni suferă de demență, la fiecare 3 secunde o nouă persoană este diagnosticată cu demență. Se preconizează că numărul persoanelor care trăiesc cu demență va crește la 139 de milioane până în 2050.