Creștere uriașă pentru ROBOR la 3 luni. Indicele în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă a ajuns astăzi la 6.76% pe an, față de 6,63%, în urmă cu o zi.
Este cea mai mare valoare pentru acest indice din septembrie 2010, în condițiile în care la începutul acestui an, era în jur de 3%.
Dan Suciu, directorul de comunicare al BNR, a explicat că majorarea dobânzii este necesară și că „trebuie continuată această luptă împotriva inflației”.
Când se va opri acest indice ROBOR din trendul pe care îl vedem?
Dan Suciu, directorul de comunicare al BNR: „Indicele ROBOR este o dobândă la care se împrumută băncile la diferite scadente. Nu este rezultatul unei decizii administrative, dar sigur este influențat de deciziile pe care le ia Banca Centrală în privința dobânzii de politică monetară. La nivelul pieței există o presiune semnificativă, care arată că așteptările legate de inflație și de dobânzi, pentru următoarele trei luni, sunt în creștere, de aceea crește ROBOR-ul. ROBOR-ul nu va mai crește când nu va mai crește inflația. Merg mână în mână. O mână este foarte sus, inflația. ROBOR-ul este foarte jos, comparativ cu inflația. Evident că pentru a combate inflația trebuie crescute dobânzile de politică monetară, dar și dobânzile prin care se împrumută băncile vor crește.”
Întrebat dacă românii ar trebui să facă trecerea la IRCC, Dan Suciu a explicat că, de obicei, creditele de consum sunt date pe dobândă fixă.
„Nu cred că are rost să facă această trecere. E o decizie personală. Pe IRCC ar plăti mai puțin în acest moment, astăzi. Trebuie să își facă un calcul. Va crește și IRCC-ul semnificativ. Dacă crezi că peste un an vei avea o situație financiară mai grea nu e o opțiune să treci acum pe IRCC. Dacă acum consideri că ai o situație mai grea și peste un an, mai bună, da, să zicem. E o dorință firească, normală, parte din mersul economiei. E o dorință sănătoasă, atunci când creditarea nu se face în detrimentul stării de bine. Sunt câteva tehnici de creditare foarte simple și vorbe de duh care îți spun cum să creditezi”, a mai adăugat directorul de comunicare al BNR.
Cât de aspră este majorarea dobânzii cheie?
„Am văzut poziții divergente, că e prea aspră sau că e prea puțin ceea ce a făcut BNR. Inflația este o inflație de export și globală, în bună parte, cu componentă locală, dar preponderent globală. Toate statele se luptă cu inflația. E mare peste tot, în principiu. Noi ne comparăm, de obicei, cu statele vecine nouă, din zona Europei de Est și Centrală. Avem cea mai mică dobândă din această zonă, o inflație comparativă, poate chiar un pic mai mare. Trebuie să continuăm această politică împotriva inflației, prin majorarea dobânzilor. La nivelul celor cu credite este deranjant, dar inflația ne afectează pe toți. O dobândă de politică monetară pune o frână, încearcă o aterizare lentă. Încercăm să punem frână, fără să ne dăm cu capul de parbriz, noi, ca economie. Încă nu este o dobândă mare. E aspră prin comparația cu ultimii 10 ani. Ultimii 10 ani au fost cu totul atipici, am avut dobânzi 0. E normal să ai o dobândă pozitivă. O dobândă de cât e acum, 6%, e o dobândă normală pentru o inflație de 2-3-4%. Acum suntem într-o situație atipică, pentru că venim dintr-o situație atipică”, a mai spus Dan Suciu.
Există riscul unei combinații între stagnarea economiei și inflație?
„Sigur. Este un risc evident, care trebuie combătut. Acesta este adversarul principal în acest moment. Aceste șocuri care vin din prețurile la energie, gaze și combustibil riscă să trimită spre stagflație”, a conchis Dan Suciu, la „Bună seara, România!”.