Inflația va fi de 4.9% la final de an, mai mare cu un procent față de estimarea inițială, anunșă gvernatoul Băncii Centrale.
Mugur Isărescu a vorbit și despre gradul de îndatorare al României de aproape 60% despre care spune că este soluția pentru a nu intra în recesiune.
”Observați că prețurile s-au dus spre 5% și marja în care contribuția de dezinflaționism poate să acționeze e din ce în ce mai mică.
Bineînțeles că doare și are impact și mărimea datoriei publice. Dar ea nu este foarte mare, nu acolo ne remarcăm. Dar această intenție de a ajunge chiar și la peste 62%?
Nici nu se poate altfel. Atâta vreme cât ai un deficit public mai mare decât creșterea economică, datoria publică crește. Și o să ave. Că, dacă am fi în stare, dar asta înseamnă o recesiune cruntă în România, să reducem de la 8% la 3% sau 2%, nu mai crește datoria publică. Dar până atunci o să crească.”, a declarat Mugur Isărescu.
Conform INS, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna octombrie 2024 comparativ cu luna septembrie 2024 a fost 100,71%.
Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2024 comparativ cu luna octombrie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 5%.
Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2023 - octombrie 2024) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2022 - octombrie 2023) determinată pe baza IAPC a fost 6,1%.