Începând de astăzi până pe 4 martie, când se împlinesc 46 de ani de la cutremur, se desfășoară Săptămâna Protecției Civile în Romania. Evenimentul marchează 90 de ani de la înființarea Protecției Civile.
Atunci se aproba „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene” având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”.
Consiliul European definește protecția civilă ca măsuri preventive menite să reducă impactul situațiilor de urgență sau al dezastrelor viitoare, cât și ajutorul acordat populațiilor afectate în urma unui dezastru natural sau provocat de om.
Ce activități vor fi demarate la nivelul țării
Secretarul de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, și inspectorul general al IGSU, general Dan-Paul Iamandi prezintă amănunte despre activitățile care se vor organiza la nivelul întregii țări.
Unitățile de pompieri vor fi deschise pentru public între 27 februarie și 3 martie și celor care vor merge să vadă mașinile și instrumentele folosite de pompieri în acțiunile de salvare li se vor prezenta și măsurile și modul de comportare în cazul producerii diverselor situații de urgență.
Caravana Smurd „Fii pregătit” va străbate orașele București, Buzău, Vrancea, Bacău, Neamț, Iași, Suceava. Lecții de prim ajutor vor fi prezentate și la mall-urile din Iași și Brașov. Totodată un maraton al resuscitării se va desfășura la Mall Park Lake din București, pe 4 martie de la ora 12 la ora 22.
În cadrul evenimentului, zeci de medici, pompieri paramedici, asistenți, formatori și voluntari ai Fundației pentru SMURD îi vor învăța pe cei dornici măsurile de prim ajutor în cazul unui stop cardio-respirator.
Pe 4 și pe 5 martie în București se va desfășura și un tur ghidat organizat de Institutul de Fizică a Pământului. Turul, care durează două ore și jumătate se nuimește Bucureștiul și cutremurele.