După aproape două decenii în care Spitalul Regional de Urgență din Iași e o idee pe hârtie, au început primele mișcări pe terenul pe care ar urma să se ridice clădirea unității medicale. Se lucrează la drumul utilitar, urmând ca de pe 19 aprilie să se înceapă efectiv lucrările la spital. O investiție uriașă de aproximativ 700 de milioane de euro, așteptată atât de pacienți, cât și de medici.
Încep lucrările la Spitalul Regional Iași
În fiecare zi, la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași este un furnicar de pacienți, rude și cadre medicale. Anual, 95 de mii de oameni ajung aici la Urgențe, iar numărul pacienților internați atinge impresionanta cifră de 40.000. Spitalul Regional de Urgență din Iași va rezolva multe dintre problemele cu care se confruntă acum atât pacienții, cât și medicii.
Petru Movilă, fost City Manager Iași: „Municipiul Iași are un număr de spitale unidisciplinare și din această cauză foarte mulți pacienți au fost plimbați între spitale. Or, clar, odată cu această investiție, multe vieți vor fi salvați”.
Prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași: „Va fi important pentru pacienți. Vor fi primiți într-un spațiu nou cu dotări adecvate anului de finalizare a acestui secol. Și va fi important pentru echipa medicală”.
Sătui de promisiunile autorităților, pacienții nu cred că vor vedea, în acest deceniu, cum arată spitalul regional pe dinăuntru.
Maria Rotaru, pacientă din Botoșani: „Ar fi mai rărime în spital, nu ar fi așa aglomerat. O să se facă odată și odată dacă e un proiect pus. Mai durează până o sa fie gata”.
Pacientă: „Ar fi foarte important pentru că sunt cazuri foarte multe. Acum două săptămâni am fost iar. Se fac atâtea clădiri și un spital ar prinde bine”.
Spitalul se va construi în două etape. Timp de patru luni, se va escava o cantitate uriașă de pământ. În această perioadă se va face și licitația pentru a stabili compania care va realiza efectiv construcția.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews România: „De o săptămână au început lucrările pentru drumul utilitar care se va întinde pe o distanță de aproximativ un kilometru și jumătate. Se lucrează zi de zi, câte 12 ore. Trebuie să fie finalizat până pe 19 aprilie”.
Pe 19 aprilie ar trebui să înceapă escavarea pentru construirea clădirii care se va întinde pe aproximativ cinci hectare și jumătate.
Petru Movilă, fost City Manager Iași: „În acest moment, în spate, se lucrează pe platoul unde va fi amplasat spitalul și la calea de acces pe unde va fi evacuat pământul escavat. Sunt peste 500 de mii de m³ de pământ escavat de la această lucrare”.
Primarul: La Spitalul Regional Iași vor veni și din Republica Moldova și poate și din Ucraina
În cifre, Spitalul Regional de Urgență Iași înseamnă 850 de paturi, 20 de săli de operație, aproximativ trei mii de angajați. În primul an se așteaptă să fie gestionate peste 47 de mii de internări și peste 100 de mii de urgențe.
Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași: „Este cel mai important proiect din sănătate din România cred că din toate timpurile pentru că acest spital, care va găzdui, să spunem, o populație de peste 3,2 milioane de locuitori ai regiunii de Nord-Est, la care se adaugă și Republica Moldova și bănuiesc că o sa vină și din Ucraina, este cea mai mare investiție în domeniu de peste 680 de milioane de euro”.
Celelalte două spitale regionale vor fi construite la Craiova și la Cluj-Napoca.