Ministrul Sănătății a declarat că până la jumătatea acestui an veţi vedea lucrări efective la cele trei spitale regionale.
”Este vorba despre spitalele din cele trei regiuni, în Moldova, în sudul țării, cel din Craiova și în Transilvania, la Cluj. Aceste spitale le-am preluat la începutul mandatului, fără să aibă proiectele tehnice realizate și nici măcar licitația pentru proiectele tehnice nu era încheiată. Au fost făcute proceduri de achiziție publică pentru proiectele tehnice.
Durata acestor proiecte a fost de un an de zile, pentru că sunt proiecte complexe pentru care presupune și obținerea diverselor autorizații necesare pentru construire. Ele s-au încheiat. Toate cele trei proiecte tehnice sunt în momentul de față finalizate și am reușit să încheiem procedurile de organizare de șantier pentru supravegherea lucrărilor, pentru toate cele trei spitale.
Practic, amenajarea efectivă a terenului va începe la spitalul din Craiova, probabil cel mai rapid,urmat de celelalte două.
Mă bucur că a fost recuperat decalajul inițial, era un decalaj de circa șase luni între Iași și Cluj și Craiova, în sensul că Craiova era puțin mai rămasă mai în urmă, acum Craiova a recuperat și pentru faptul că în diversele etape ale procedurilor de achiziție publică nu au existat contestații. În cazul Craiovei, au existat contestații care au mai întârzi întârziat procedura.”, a declarat Alexandru Rafila.
Spitalele au un termen de execuție de 48 de luni
Alexandru Rafila a adăugat că termenul de execuție efectiv al acestora sunt de 48 de luni.
”Așa că până la jumătatea acestui an o să veți lucrări efective până la jumătatea acestui an la cele trei spitale și ele au un termen de execuție de 48 de luni. Deci până în 2026 ar trebui să fie 48 de luni.
Sunt 4 ani, nu discutăm de PNRR, la PNRR sunt alte termene. Aici discutăm despre spitalele regionale care sunt finanțate din fonduri multiple, fonduri europene, fonduri de la bugetul de stat sau ai împrumuturi externe.”, a adăugat acesta.
Câți bani vor fi investiți în noile spitale
Cele trei spitale depășesc două miliarde de euro în ceea ce privește investiția, a mai adăugat ministrul Sănătății.
”Eu cred că sunt sume mai mari decât 41 de milioane de euro pentru fiecare spital, bani europeni, dar și costurile au crescut, adică dacă ne referim la costul total al acestor investiții, le-au crescut. Depășesc cele trei spitale 2 miliarde de euro și cât la sută bani europeni din aceasta nu pot să vă spun în momentul de față un procent exact că nu am cifrele în față, dar probabil că 20% sunt bani europeni.
Un angajament ca să poate să fie finanțate și dacă bugetul de stat nu poate să acopere unele cheltuieli, cu siguranță vor fi împrumuturi externe, care tot din sistemul european, care vor acoperi costurile necesare realizări acestor spitale.
Vă dați seama că dacă aceste construcții vor începe, se vor și termina. Problema a fost că niciodată n-am depășit stadiul proiectelor, studiilor de fezabilitate, nimeni n-a făcut proiectele tehnice.
Acum avem și proiectele tehnice, avem încheiate și licitațiile pentru organizarea șantierelor și supravegherea lucrărilor și o să vedeți în perioada imediat următoare că lucrările efective vor începe acolo. Și eu cred că nu există niciun fel de variantă în care aceste spitale să nu fie construite.”, a conchis Alexandru Rafila.