Emiterea de certificate de virginitate a fost reluată la cinci luni după ce această practică fusese suspendată, chiar printr-o dispoziție a șefului Institutului de Medicină Legală (INML). Decizia a fost considerată nelegală, în urma unui control făcut luna trecută.
În luna iunie 2022, Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” (INML) elimina practica testării virginității la femei la cererea persoanelor fizice, indiferent de vârsta persoanei care se prezintă la Camera de Gardă a INML-MM, „având în vedere îngrijorările exprimate în societatea civilă privind calificarea testării virginității drept o practică vătămătoare de natură să creeze o presiune socială asupra femeii aptă de a determina discriminare și excluziune socială precum și încălcarea unor drepturi civile precum dreptul la intimitate integritatea Integritate fizică și dreptul la libertate” (potrivit unei dispoziții a INML).
Mai multe ONG-uri au lansat anul acesta o campanie împotriva testelor de virginitate.
Aparent un obicei din vremuri apuse, aproximativ 1.000 de fete din România sunt supuse anual testelor.
„Practica testării virginității este o formă de discriminare de gen iar „virginitatea” nu este un termen medical sau științific, ci un concept social, cultural și religios care reflectă discriminarea de gen a femeilor.
Testele de virginitate constau într-o inspecție a himenului în scopul de a dezvălui istoricul activității sexuale a unei femei sau fete. OMS afirmă că nu există dovezi științifice că metoda poate dovedi dacă o femeie sau o fată a avut sau nu act sexual vaginal.
Cu toate că OMS condamnă testarea virginității, în România, această practică nu a fost, încă, scoasă în afara legii în unitățile de medicină legală. Prin urmare, chiar și în anul 2022, încă există tinere care, sub presiunea impusă de părinți, sunt obligate să își demonstreze virginitatea printr-un astfel de examen medical”, potrivit ONG-urilor din Rețeaua VIF.
Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a transmis că susține interzicerea eliberării certificatelor de virginitate la cerere.
„Îmi mențin ferm poziția. Susțin interzicerea certificatelor de virginitate, la cerere, pentru că nici o tânără nu trebuie supusă unui asemenea abuz. Susțin cu tărie dreptul femeilor de a decide pentru viața și corpul lor. În ce privește întreruperile de sarcină, cred că femeile trebuie să aibă acces la servicii medicale de calitate, de consiliere, de îndrumare, astfel încât, împreună cu familiile, cu persoanele apropiate, chiar cu duhovnicul, să ia cea mai bună decizie pentru viața lor”, a transmis pe Facebook Gabriela Firea, după o ce a participat la o dezbatere pe tema drepturilor femeilor din România.
Psihologii spun că acest tip de examinare este un act abuziv, cu efecte traumatice
„Această examinare este o încălcare a drepturilor intimității acestor fete, este un act abuziv este o discriminare de gen și acest lucru are consecințe asupra sănătății fizice, emoționale, sexuale a fetelor. Această examinare le transmite fetelor mesajul că nu sunt valoroase sau că valoarea lor depinde de rezultatul acestui test, că nu au capacitatea de a decide asupra propriului corp, că nu pot trasa limite”, a spus Mihaela Bercea, psiholog.
Între timp, Ministerul Sănătății și Ministerul Justiției lucrează la un ordin comun pentru a elimina acest tip de servicii.
Proiectul se află în dezbatere publică până în 21 decembrie.