Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ilan Șor amenință cu proteste în Republica Moldova și vrea să conteste referendumul pro-UE

Ilan Șor, liderul blocului politic „Victorie”, amenință cu proteste după referendumul din Republica Moldova. A făcut-o în cadrul unei emisiuni moderate de Vladimir Soloviov, cunoscut susținător al regimului Putin.

Ilan Șor amenință cu proteste după referendum

Șor a sugerat că autoritățile ar putea să recurgă la metode violente pentru a dispersa mulțimea, inclusiv la armată și chiar la ajutorul României. Declarațiile au fost făcute în contextul în care Șor, refugiat în Rusia, nu recunoaște rezultatele referendumului de aderare a Republiciii Moldova în Uniunea Europeană și spune că le va contesta.

Ilan Șor, liderul blocului politic „Victorie”: Au fost proteste în Moldova la care au participat și 50.000-60.000 de oameni.

Pentru populația Moldovei este foarte mult.

Ilan Șor, liderul blocului politic „Victorie”: Este foarte mult, da. Întrebarea este în ce măsură vor auzi autoritățile mesajul. Acum este un moment foarte important.

Moment important, moment important. Este posibil ca autoritățile să recurgă la metode polițienești, la bătaie, la forțe militare și la ajutorul României?

Ilan Șor, liderul blocului politic „Victorie”: Sigur că este posibil. Totul va fi clar săptămâna viitoare. O să vedem reacția oamenilor, până la urmă este țara lor, nu a Maiei Sandu și liderilor europeni.

Implicarea Rusiei în alegerile din Republica Moldova

Influența Rusiei în alegerile din Republica Moldova a crescut odată cu dezvoltarea tehnologiei, a explicat directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, la „Vocile care contează” de la Euronews.

Mulți oameni au fost plătiți prin bancă să voteze împotriva cursului european al țării, așa cum arată o anchetă publicată de Ziarul de Gardă. Rusia a atras de partea ei atât fețe bisericești cât și infractori, a povestit și Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova.

Alina Radu, directoare și co-fondatoare Ziarul de Gardă: „Lucrurile au avansat, s-au tehnologizat. Inițial, și în acest an oamenii lui Șor mergeau la Moscova și aduceau banii cash în pungi, în genți. Pentru că autoritățile Republicii Moldova, totuși, au întreprins un șir de acțiuni, a devenit tot mai dificil să aducă acești bani în genți pentru că le erau confiscați. Și, atunci, au trecut la un sistem digital foarte bine structurat. O bancă de stat din Federația Rusă transmitea bani cetățenilor Republicii Moldova celor care dețineau în telefonul lor mobil o aplicație”.

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova: „Cei din Rusia, cei care stau în spatele lui Șor și acolo nu este un singur om, stau instituții întregi, serviciile de spionaj și contraspionaj rusești, de inteligență, ministerul de Externe, institute de cercetare întregi care îl ajută pe Șor să penetreze spațiul mediatic informațional, să penetreze toate domeniile, pe toate palierele în Republica Moldova, și faptul că au reușit să corupă alegătorii, faptul că ei au reșit să atragă de partea lor fețe bisericești, au reușit să implice până și lumea criminală pentru a sprijini acest referendum, vorbește despre mai multe lucruri. Rusia consideră că Republica Moldova nu trebuie să iasă sub nicio formă de sub influența ei deoarece Republica Moldova urmează să fie transformată într-un platsdarm pentru lupta Rusiei împotriva Ucrainei”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE