Oligarhul pro-Kremlin, Ilan Șor, le promite bani alegătorilor care vor vota împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Politicianul fugar și fără partid a lansat un canal de telegram cu acest scop și spune că îi va remunera personal pe cei care îi susțin ideile. Mai sunt trei săptămâni până la scrutinul crucial, iar polițiștii au prins deja un grup de tineri care au vandalizat sediile mai multor instituții publice. Înainte de asta, cu toții au mers la Rusia, unde au fost instruiți.
Oligarhul fugar Ilan Şor, condamnat de justiţia din Republica Moldova la 15 ani de închisoare pentru devalizarea sistemului bancar, este considerat vârful de lance al Kremlinului, în încercarea de a opri parcursul pro-european al Moldovei. El coordonează de la Moscova mai multe partide pro-ruse, reunite sub numele „blocul Șansa”. Acum, Ilan Șor promite bani celor care nu vor susține integrarea europeană a Republicii Moldova. Sumele ajung și la cinci mii de lei moldovenești, echivalentul a 250 de euro.
Ilan Șor, politician: „Timp de trei săptămâni, veți primi anumite sarcini. Fiecare sarcină va fi remunerată, iar banii îi veți primi după îndeplinirea sarcinii, în următoarea zi. În cazul în care vă veți face bine treaba, iar la secția voastră de votare, majoritatea oamenilor vor vota cu „Nu” la referendum, bonusul pe care îl veți primi personal de la mine, pe cardul vostru, va fi de cinci mii de lei.”
Cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale și de referendumul privind parcursul european al Republicii Moldova, sediile mai multor instituții publice din Chișinău au fost vandalizate. Printre ele, și cel al guvernului. Polițiștii i-au prins pe făptași, tineri care au recunoscut că au fost instruiți în Rusia.
Discuție polițișt-alegător:
„Câți bani trebuia să primiți?
Cinci mii de euro.
Pentru ce?
Urma să primim banii după ce stropim cu vopsea sediile a zece instituții.”
Sursa: Poliția Republicii Moldova
Partidul pro-european aflat la guvernare îi îndeamnă pe alegători să fie precauți.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a scris că pe o rețea socială că unele partide fac promisiuni mincinoase și, pe alocuri, „idioate”.
În luna iulie, autoritățile de la Chișinău au înăsprit sancţiunile pentru alegătorii care acceptă bani sau diferite bunuri pentru a vota într-un anumit fel. Iar cei care încearcă să corupă riscă amenzi de aproape 40 de mii de lei moldovenești, echivalentul a două mii de euro.
Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană după ce Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina.