Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A fost publicată ierarhia mediilor de admitere la liceu în 2024. Cum s-a făcut departajarea elevilor cu medii egale

Ministerul Educației a publicat pe 10 iulie, la ora 16:00, ierarhia mediilor de admitere la liceu în 2024. Listele sunt disponibile pe site-ul admitere.edu.ro. Ierarhia este anonimizată, iar elevii pot afla ce poziție ocupă prin intermediul codului unic folosit și pentru rezultatele la Evaluarea Națională.

În București, 32 de elevi au media de admitere la liceu 10. Departajarea acestora s-a făcut în primul rând după media obținută în clasele V-VIII, apoi după nota obținută la proba la Limba română și după nota obținută la proba la Matematică la Evaluarea Națională.

Ierarhia mediilor este foarte importantă pentru elevi și părinți, deoarece, în funcție de ea se pot orienta ce și câte opțiuni vor completa pe fișele de înscriere la repartizarea computerizată.

Pentru al doilea an consecutiv, media de admitere la liceu depinde exclusiv de media la Evaluarea Națională 2024. Media obținută în clasele V-VIII va fi doar criteriu de departajare în cazul elevilor cu medii de admitere egale.

Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2024 au fost publicate pe 9 iulie. Potrivit calendarului admiterii la liceu 2024, elevii vor completa fișele de înscriere la repartizarea computerizată pe 11-12 iulie și 15-22 iulie.

Repartizarea computerizată la liceu va avea loc pe 24 iulie.

Sfaturi pentru completarea fișei de admitere la liceu în 2024

Elevii și părinții sunt sfătuiți să completeze fișa de înscriere la liceu în funcție de poziția ocupată în ierarhia mediilor de admitere și ținând cont de ultimele medii de admitere la liceele dorite, precum și locurile disponibile pentru fiecare liceu.

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național "I.L. Caragiale": ”Este foarte simplu, dacă copilul are media 9.60 anul acesta și cu această medie e pe poziția 2.000, mă uit anul trecut unde era poziția 2.000. E vorba de poziție, nu de medie. Poziția 2.000 era să spunem anul trecut la media 9.40, mă aștept și pun opțiuni și sub poziția copilului meu. Eu aș coborî cu două puncte. Dacă copilul meu are 9.60, eu aș pune inclusiv o opțiune unde anul trecut s-a intrat cu 7.60. În felul acesta, ușurând examenele, dezavantajăm copiii foarte buni, foarte bine pregătiți, căci mai mult de 10 nu le putem da. Dacă cu 9.70 ajung să-mi tremure sufletul că nu ajung la liceul dorit, încotro ne îndreptăm.”

Model de fișă de înscriere la liceu:

Anul trecut, 30 de elevi cu media peste 8.00 n-au prins loc la prima repartizare

Completarea greșită a fișelor de înscriere (de exemplu, pe fișe sunt trecute prea puține opțiuni) poate duce la situația în care elevul să rămână fără loc la liceu.

Anul trecut, 30 de elevi cu media de admitere peste 8.00 au rămas fără loc la liceu, după prima etapă a repartizării computerizate. Dintre aceștia, patru elevi au avut media de admitere peste 9.00.

Cele patru criterii de departajare la admiterea la liceu 2024

Cele patru criterii de departajare în cazul elevilor cu medii de admitere la liceu egale sunt, în ordine:

  1. media generală de absolvire a claselor a V-a-a VIII-a;
  2. nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale;
  3. nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;
  4. nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE