Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Admitere Liceu: Cum completezi opțiunile în favoarea copilului. Recomandările profesorilor

Admiterea la liceu va avea loc după susținerea și publicarea rezultatelor la examenele de la Evaluarea Națională. Media claselor V-VIII nu va fi luată în considerare în calculul mediei de admitere la liceu.

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național "I.L. Caragiale", a explicat pentru Euronews România care sunt pașii ce trebuie urmați pentru ca elevii să poată studia la liceul dorit și cum ar trebui să fie completate opțiunile pentru admitere.

”Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Sigur, cu prudență și cu atenție, în zona unde presupun că ar putea intra copilul meu. Real, uman, și aici sunt discuții. Pun întâi numai clase de real pentru că vreau musai să fie la real sau pun real și uman de la liceul x pentru că vreau pentru că vreau neapărat să fie la liceul x”, a explicat aceasta.

Cum ne alegem liceul dorit

Specialiștii recomandă o analiză detaliată a criteriilor de admitere specifice fiecărui liceu, deoarece acestea pot varia în funcție de competiție și de oferta educațională a respectivei unități de învățământ.

Aceste informații sunt cuprinse în broșura admiterii la liceu 2023, pentru liceele din Capitală, pusă la dispoziția părinților și elevilor de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național "I.L. Caragiale": Se merge acasă și se face o copie de pe foaie aceea din broșură, ca instrument de lucru. Și cu broșura alături să completăm, cu creionul, ștergem, adăugăm, modificăm, astfel încât în ziua respectivă, când este programată clasa respectivă pentru completarea opțiunilor, eu mă duc deja având în față această ciornă pe care pur și simplu o copiez pe foaie pe care mi-o dă școala.”

Selectarea liceelor în funcție de medie

După stabilirea mediei finale a elevului, poate fi utilă o comparație cu punctajele obținute în anul precedent. Aceasta poate oferi o perspectivă asupra performanțelor elevului și poate ajuta la evaluarea poziției sale în cadrul admiterii.

Este important de menționat că punctajele și mediile de admitere pot varia de la un an la altul, în funcție de mai mulți factori, cum ar fi numărul de locuri disponibile și performanțele celorlalți candidați.

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național "I.L. Caragiale": ”Este foarte simplu, dacă copilul are media 9.60 anul acesta și cu această medie e pe poziția 2.000, mă uit anul trecut unde era poziția 2.000. E vorba de poziție, nu de medie. Poziția 2.000 era să spunem anul trecut la media 9.40, mă aștept și pun opțiuni și sub poziția copilului meu. Eu aș coborî cu două puncte. Dacă copilul meu are 9.60, eu aș pune inclusiv o opțiune unde anul trecut s-a intrat cu 7.60. În felul acesta, ușurând examenele, dezavantajăm copiii foarte buni, foarte bine pregătiți, căci mai mult de 10 nu le putem da. Dacă cu 9.70 ajung să-mi tremure sufletul că nu ajung la liceul dorit, încotro ne îndreptăm.”

Completarea fișei de înscriere

Elevii vor completa fișele de înscriere pentru repartizarea computerizată în prezența părinților și cu asistența diriginților. Acest proces are loc pentru a asigura că toate informațiile necesare sunt corect introduse în sistemul de repartizare computerizată. În timpul completării fișelor, părinții și diriginții pot oferi îndrumare și asistență elevilor pentru a se asigura că datele furnizate sunt corecte și complete.

După notarea datelor personale, elevii vor trece la completarea informațiilor referitoare la notele obținute la Evaluarea Națională și media examenelor. De asemenea, vor fi solicitate și media claselor V-VIII, care va fi utilizată ca criteriu de departajare în cazul în care există candidați cu același punctaj. În final, pe fișa de înscriere, elevii vor completa opțiunile de liceu în ordinea preferințelor.

Model fișă de înscriere pentru repartizarea computerizată:

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE