Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hartă. Cod galben de caniculă în 13 județe din sudul țării

Revine canicula, cu temperaturi mult mai ridicate decât cele normale chiar și pentru luna iulie. Meteorologii au emis o nouă atenționare cod galben pentru sudul țării pentru duminică și luni. Temperaturile maxime vor fi de 34-37 de grade, urmate apoi de reprize scurte de ploi.

Oana Păduraru, meteorolog: ”În cursul zilei de duminică, dar și pe parcursul zilei de luni, ne așteptăm ca în Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei vremea să devină caniculară, să fie disconfort termic accentuat, iar temperaturile după-amiaza vor ajunge să se încadreze între 34° și 37°. Tot în aceste regiuni, la nivel local, și indicele temperatură-umezeală va atinge și posibil va depăși pragul critic de 80 de unități.

Deși nu vor vor avea o perioadă cu persistență a valorilor termice ridicate, duminică ne așteptăm ca în Banat, Crișana, în estul Munteniei, dar și în Moldova și pe arii mai restrânse în Transilvania se vor înregistra temperaturi după-amiaza de 35°-36° și în aceste zone disconfortul termic va fi destul de ridicat și va fi posibil să se atingă pragul critic de 80 de unități. Iar în cursul zilei de luni, tot în aceste regiuni ne așteptăm ca temperaturile să scadă și să nu mai depășească 32-33° pe parcursul nopților.

Minimele termice se vor încadra, în general, între 12° în depresiuni și 20-22° în partea de sud-est a țării, în special în zona litoralului, iar de luni, din a doua parte a zilei, vorbim de o scădere a valorilor termice, dar în același timp va crește și gradul de instabilitate atmosferică în majoritatea zonelor țării și chiar și în Capitală.

În noaptea de luni spre marți sunt de așteptat averse, descărcări electrice și unele intensificări ale vântului. Dacă ne întoarcem din nou la căldură și la temperaturi ridicate, acestea vor fi prezente din datele pe care le avem până acum. Se pare, la finalul săptămânii viitoare, când din nou vorbim de valori termice peste 35° vor crește, desigur, și valorile termice minime și scăpăm de instabilitate atmosferică până în jurul datei de 4 august.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE