Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul maghiar, zguduit de un nou scandal. Ungaria ar refuza să lupte cu Rusia, spune un apropiat al lui Viktor Orbán

Unul dintre consilierii premierului maghiar Viktor Orbán afirmă că dacă ar fi fost în locul Ucrainei, Ungaria nu s-ar fi luptat cu rușii. Declarația a provocat un val de critică, mai ales în rândul opoziției.

Ungaria ar refuza să lupte cu Rusia, spune un apropiat al lui Viktor Orbán

Orbán Balázs este considerat un consilier cu influență din echipa premierului maghiar. Sunt zvonuri că Viktor Orbán ar intenționa să facă schimbări în guvern și să-l numească ministru de externe. Astfel, declarațiile făcute de Orbán Balázs în timpul unui podcast au provocat un adevărat scandal. Consilierul a dat de înțeles că președintele ucrainean ar fi trebuit să capituleze încă de la începutul războiului. Oficialul a mai precizat că într-un scenariu similar, autoritățile maghiare nu ar fi luptat împotriva agresorilor.

În context, consilierul lui Viktor Orbán a amintit de Revoluția ungară din 1956 împotriva dictaturii bolșevice și a ocupației sovietice. Revolta de atunci s-a încheiat cu moartea a 2.500 de maghiari.

După ce a fost dur criticat pentru aceste declarații, Orbán Balázs a revenit la subiect. El a scris pe o rețea socială că este victima unei campanii pornite de așa-numita presă de propagandă finanțată din străinătate. Ar fi bine ca războiul și minciunile pro-război, în sfârșit, să se încheie, a mai adăugat oficialul.

Reacția opoziției ungare

Liderii opoziției ungare au catalogat drept revoltătoare declarațiile lui Orbán Balázs. Gyurcsány Ferenc a scris pe o rețea de socializare că Viktor Orbán „a făcut din Ungaria o sclavă a Rusiei”. A reacționat și Péter Magyar, un fost aliat al premierului maghiar, intrat recent în tabăra opoziției. El i-a cerut lui Viktor Orbán să ia atitudine.

Sub conducerea guvernului Orban, Ungaria a avut mai multe dispute cu Uniunea Europeană și încercat să blocheze inițiativele blocului pentru susținerea Ucrainei, aflată în război cu Rusia. De asta, Viktor Orbán a fost considerat un aliat al lui Vladimir Putin.

Zilele trecute, când a participat la Adunarea Generală a ONU, ministrul maghiar de Externe a avut discuții bilaterale cu omologul său rus, Serghei Lavrov. După întâlnire, el a declarat că Ungaria este interesată să dezvolte cooperarea cu Rusia și să mențină o relație bazată pe respect reciproc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE