Grecia a solicitat joi autorităților statului să reducă folosirea aerului condiționat, să protejeze ferestrele și să închidă calculatoarele, după orele de program.
Măsura va contribui la reducerea consumului de electricitate și va constitui un exemplu pentru întreaga țară, informează Reuters.
Executivul de la Atena subvenționează facturile la energie din toamna anului 2021, pentru a-i ajuta pe consumatori să țină pasul cu facturile în creștere. Sprijinul vine pe fondul augumentării prețurilor la gaze, în contextul războiului din Ucraina. Până acum, guvernul elen a cheltuit aproximativ 7 miliarde de euro pentru subvenții, mai notează sursa citată.
Care este planul Greciei pentru a reduce consumul de energie?
Pe termen scurt, Grecia vrea să scada consumul de energie cu 10% și cu cel puțin 30% până în 2030, au anunțat joi oficialii eleni, în timpul unei conferințe de presă.
"Înțelegem cu toții importanța acestor acțiuni simple pentru economisirea energiei", a declarat Alexandra Sdoukou, secretar general în cadrul ministerului Energiei.
"Prin schimbări atât de mici contribuim la efortul colectiv", a mai completat oficialul.
”În total, 212.000 de instalații de stat elene au consumat energie electrică de 596 de milioane de euro în 2020. Consumul din 2022 se ridică la niveluri similare cu cele din 2021, respectiv 5.346 gigawați, însă prețul pentru energie se află în creștere cu până la 1,16 miliarde de euro”, a conchis Sdoukou.
Totodată, Theodoros Skylakakis, ministrul Finanțelor, a declarat că Executivul își propune să direcționeze economiile statului din ultimele inițiative către subvenționarea gospodăriilor și întreprinderilor.
Ce este proiectul Electra?
Guvernul intenționează, de asemenea, să modernizeze clădirile de stat, pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic, în cadrul unui proiect numit Electra. Astfel, se vor monitoriza progresele înregistrate de entitățile de stat, în ceea ce privește obiectivele energetice stabilite.
Iluminarea stradală, reducerea utilizării aparatelor de aer condiționat și a costurilor cu întreținerea lor sunt măsuri care erau necesare, însă au fost prioritizate pe agenda politică din cauza crizei energetice, a declarat ministrul de Interne Makis Voridis.