Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grecia cere ajutor european din cauza incendiilor. Peste 600 de pompieri și 17 avioane în lupta cu focurile

Grecia se confruntă cu incendii devastatoare. O femeie a murit într-o suburbie a Atenei. Mii de oameni și-au părăsit casele, inclusiv în orașele Marathon și Pentali.

Flăcările au mistuit o suprafață de 400 de kilometri pătrați, susțin autoritățile elene. Grecia a cerut ajutor european pentru stingerea incendiilor.

Pompierii români se luptă cu flăcările care au cuprins regiunea Attica, care e una dintre cele mai afectate, potrivit autorităților elene.

Misiunea este dificilă din cauza din cauza terenului accidentat, dar și a temperaturilor extreme, a vântului puternic și a umidității scăzute. Mai multe case au ars deja. Un spital de pediatrie, un altul militar, dar și zeci de localnici au fost evacuați.

”Vântul bătea într-o direcţie şi apoi în cealaltă. Fumul ne sufocă. Nu vedeam nimic. Ne ustură ochii. Nu putem respira. Nu mai vedeam casa. Distanța noastră de la casă este de 50 de metri, plus 10 pentru stradă, 60. Nu mai vedeam casa în anumite momente. Nici măcar elicopterul care arunca cu apă.”, relatează un bărbat.

Localnicii au mai trăit coșmarul incendiilor și anii trecuți

Unii dintre cei evacuați au mai trăit același calvar și anii trecuți. Bărbatul din imagini abia săptămâna trecută a terminat de reconstruit casa, care a fost distrusă de un incendiu acum doi ani.

”Am văzut flăcările la circa 150 de metri distanţă şi am sunat la serviciul de pompieri. Din fericire, au venit astăzi, în ciuda faptului că am fost plecați o vreme. Ne-am întors de la intersecție pentru că nu am vrut să-mi pierd proprietatea a doua oară.”, spune un alt bărbat.

Forțele mobilizate sunt impresionante: 670 de pompieri, 80 de soldați, 17 avioane și 15 elicoptere luptă cu flăcările. În plus, în ajutorul grecilor sar și alți europeni, după ce a fost activat mecanismul de protecție civilă al UE.

Au fost mobilizate două avioane din Italia și un elicopter din Franța și mai multe echipe din România și Cehia, a anunțat șefa Comisiei Europene, pe platforma X.

Din păcate, meteorologii nu vin cu vești bune și avertizează că riscul de incendiu rămâne extrem de ridicat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE