Incendiile de vegetație din Uniunea Europeană au distrus aproximativ 260.000 de hectare de teren până acum în acest an, deteriorând infrastructura, provocând evacuări și strămutând mii de oameni.
Căldura extremă și precipitațiile scăzute din bazinul mediteranean au făcut ca țări precum Italia, Spania, Croația, Tunisia și Algeria, unde există multă vegetație uscată, să fie deosebit de vulnerabile.
Pompierii din Grecia au anunțat recent că au început să limiteze răspândirea infernelor din luna iulie, dar sezonul incendiilor de pădure este departe de a se fi încheiat, iar oamenii de știință avertizează că incendiile de vegetație vor deveni tot mai frecvente pe măsură ce încălzirea globală se va agrava.
Ce spun experții?
Potrivit Sistemului european de informații privind incendiile forestiere, peste 52.000 de hectare de teren au fost distruse de incendii în Grecia până în prezent în acest an. Această cifră a depășit media anuală de 43.500 de hectare, calculată între 2006 și 2022.
Mergând spre vest, peste Marea Ionică, incendiile de vegetație nu dau semne de încetinire, Italia fiind așteptată să depășească în curând propria medie anuală de 52.200 de hectare.
În timp ce aceste incendii reprezintă o amenințare uriașă pentru ecosistemele europene, ele pun în pericol și viața oamenilor.
Ce face Europa pentru a reduce riscul incendiilor de vegetație?
Comisia Europeană a anunțat săptămâna trecută că va achiziționa o flotă de avioane "Canadair" pentru a spori capacitatea de stingere a incendiilor în Europa, dar aceste avioane nu vor fi gata până în 2027.
"Nu putem continua să aruncăm doar cu bani în problemă. Trebuie să lucrăm de jos în sus pentru a crește gradul de conștientizare, trebuie să tratăm peisajul astfel încât să fie mai puțin inflamabil. Trebuie să educăm oamenii și să creăm mai multe lanțuri valorice la nivel de peisaj, astfel încât să nu avem această acumulare de combustibil atunci când au loc incendii extreme, exacerbate de schimbările climatice", a adăugat Pronto.
Proiectul FirEUrisk a finalizat o serie de teste privind incendiile de vegetație în așa-numitele situri pilot pentru a ajuta Europa să stăpânească mai bine incendiile de vegetație.
Inițiativa a cartografiat fiecare kilometru pătrat din Europa pe baza climei, a peisajului și a activităților socio-economice, pentru a-i face pe civili și organele de conducere mai conștienți de riscurile de incendii.
Modelarea combustibilului
Supravegherea vegetației a fost o parte importantă a acestui proces, a explicat Viegas, deoarece arborii foarte inflamabili, în special eucaliptul și pinii, favorizează puternic răspândirea incendiilor și pun în pericol eficiența celor mai puține pauze de combustibil. Mlaștinile de turbă reprezintă, de asemenea, o problemă, deoarece incendiile de turbă generează mult fum și pot arde timp de zile, săptămâni sau chiar luni dacă sunt lăsate nesupravegheate.
37,7 % din suprafața UE este formată din păduri, multe dintre acestea conținând arbori foarte inflamabili, deci cum pot țările puternic împădurite să reducă riscul de incendii forestiere? Potrivit Pronto, soluția este să se asigure că incendiile rămân în solul pădurii și nu se răspândesc în coroana zonelor cu păduri dense, unde sunt mai greu de stins.
În timp ce unele țări din UE, cum ar fi Portugalia, au elaborat strategii de gestionare a incendiilor de vegetație, unele state membre, în special din nordul blocului european, nu au niciun cadru în vigoare.
Împreună cu agențiile guvernamentale, FirEUrisk studiază efectele incendiilor anterioare și face presiuni pentru modificarea politicilor care să contribuie la prevenirea incendiilor de vegetație în viitor, potrivit Euronews.com.
Schimbare la nivel de bază
Potrivit lui Viegas, există trei lucruri pe care civilii care locuiesc în apropierea unor tufișuri uscate le pot face pentru a-și proteja casele și pentru a se proteja unii pe alții.
- Curățarea vegetației din jurul exteriorului proprietății proprii va contribui la limitarea combustibilului disponibil pentru un incendiu care se apropie.
- Rămânerea în casă pentru a-și apăra proprietatea în loc de a fugi în câmp deschis este, de asemenea, importantă: "În sudul Europei, nu susținem evacuările în masă, ca în America de Nord, deoarece în anumite țări există case împrăștiate peste tot", a spus profesorul. Evacuările, în special a persoanelor în vârstă, a turiștilor, a copiilor și a altor grupuri vulnerabile, ar trebui să fie finalizate cu câteva ore înainte. Viegas a avertizat că oamenii nu ar trebui să evacueze în ultimul moment, deoarece vor fi expuși la temperaturi extreme, precum și la coloane mari de fum și nu vor avea deloc sau aproape deloc protecție împotriva flăcărilor.
- Focurile planificate nu numai că ajută la prevenirea acumulării de buruieni și de resturi, dar îmbunătățesc și biodiversitatea și asigură sănătatea ecosistemelor. Arderile planificate pot ajuta, de asemenea, fermierii să gestioneze răspândirea paraziților și să reducă biomasa speciilor invazive. De asemenea, cenușa rezultată din cărbunele arsurilor prescrise favorizează creșterea anumitor plante și ajută la creșterea nivelului pH-ului și a nutrienților din sol. Cu toate acestea, Viegas a subliniat că orice arderi planificate în scopuri agricole trebuie să fie bine gestionate, comunicate autorităților și efectuate în condiții adecvate. Avertismentul său vine în contextul în care, vineri, înaltul oficial grec pentru criza climatică a raportat că 667 de incendii recente din întreaga țară au fost cauzate de activitatea umană.