Fostul comandant al trupelor SUA în Europa, Ben Hodges, a spus că Rusia a declanșat deja Al Patrulea Război Mondial, dacă avem în vedere că unii experți cred că Războiul Rece poate fi considerat „Al Treilea Război Mondial”.
Ben Hodges: „Rusia a declanșat deja Al Patrulea Război Mondial”
„E o teorie utilă, pentru că eu cred că și rușii cred, la rândul lor, că se află deja în război cu noi. Fie că vorbim despre Al Treilea sau Al Patrulea Război Mondial, ideea e că ei sunt în război cu noi, chiar dacă nu vorbim de un conflict tradițional, clasic, 'cinetic', în care să vedem nave, avioane sau tancuri”, a declarat generalul Ben Hodges, care crede că Occidentul greșește dacă crede că nu se află în război cu Rusia.
Generalul în rezervă a făcut aceste declarații pentru publicația ucraineană Kyiv Post. El spune că rușii sunt sprijiniți de Coreea de Nord, Iran și China. El susține că această alianță reprezintă o amenințare pentru Occident.
„Noi nu oferim răspunsuri adecvate și contramăsuri adecvate pentru a-i învinge sau pentru a le zădărnici eforturile. Cred că ar fi foarte util pentru noi să gândim, din punct de vedere strategic, că suntem angajați deja în Al Patrulea Război Mondial, cu tot ansamblul de capacități și activități care sunt cerute de asta”, a spus Ben Hodges.
Eforturile Rusiei sunt făcute de mult timp, iar Ben Hodges spune că „Rusia încearcă să distrugă Alianța Nord-Atlantică pe un alt câmp de luptă, cel ales de Kremlin, adică subminarea din interior sau schimbarea politicii SUA față de NATO”.
Din acest punct de vedere, el spune că totul face parte din acest război hibrid purtat de ruși de mult timp, inclusiv prin atacuri cibernetice, sabotaje sau interferențe în alegerile din diferite țări.
Ben Hodges contrazice o declarație mai veche a lui Trump, în care republicanul spunea chiar că SUA ar ieși din NATO, din cauza nemulțumirilor legate de contribuția statelor occidentale la bugetul organizației: „Dacă SUA vor întoarce spatele la NATO, ar fi un câștig enorm pentru Rusia”.
Rolul ridicării restricțiilor
Ben Hodges a criticat și decizia lui Biden de a le acorda ucraineilor permisiunea de a lovi Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune și a spus că a venit prea târziu. În plus, el a comentat și declarația lui Trump în care spune că va pune capăt războiului în 24 de ore.
„Nu sunt sigur de ce s-a întâmplat asta, în cele din urmă. Evident că ar fi trebuit să se întâmple acum doi ani. Mă bucur că s-a întâmplat, dar nu sunt sigur care a fost cauza, până la urmă. Poate că a avut legătură cu implicarea Coreei de Nord, nu sunt sigur. Sunt încă frustrat că nu a existat o ridicare completă a restricțiilor și că încă se aplică numai pentru a fi utilizate împotriva forțelor ruse și nord-coreene care atacă pe acel front din Kursk. Deci este mai bine decât nimic, dar încă nu s-a ajuns la ceea ce este necesar.
Dar am reflectat la asta toată ziua de ieri și acesta este de fapt un cadou de la administrația Biden pentru administrația Trump, pentru a avea această politică în vigoare, astfel încât administrația Trump pur și simplu să o poată să o mențină sau să o folosească drept punct de pornire, pârghie împotriva rușilor. Sau nu.
Sigur că nu știu ce va face administrația Trump pe baza a tot ceea ce s-a spus în timpul campaniei. Eu nu sper că vor sprijini Ucraina, dar sper că conducerea Partidului Republican din Congres, atât în Senat, cât și în Cameră, care sunt în mare parte pro-Ucraina, pro-NATO, pro-transatlantice, va putea transmite noii administrații cât de important este ca Statele Unite să nu întoarcă spatele Ucrainei. Vom vedea dacă au capacitatea și curajul de a respinge planurile lui Trump de a pune capăt războiului în 24 de ore.
Bineînțeles, acest tip de afirmații ridicole, că el poate pune capăt războiului în 24 de ore sau că poate îngheța cumva războiul, presupun că Ucraina va merge doar pe mâna lui sau că țările din Europa de Est pur și simplu vor fi de acord cu asta. Mă îndoiesc că este cazul, pentru că cei mai mulți dintre ei știu că vor ajunge să plătească un preț dacă acest conflict este înghețat. Niciunul dintre ei nu crede nicio secundă că Putin va ajunge vreodată la nivelul vreunui acord", a mai spus Hodges.
Cu toate acestea, generalul nu este convins că aceste noi permisiuni ale americanilor chiar „ar schimba jocul”.
„Cu toate acestea, este încă un pas pozitiv. Aș anticipa că Statul Major ucrainean le va folosi pentru a viza cartierul general, logistica și artileria din Rusia. Așa învingi 'în masă', iar volumul este singurul avantaj pe care îl au forțele rusești, adică numărul mare de trupe. Iar dacă poți distruge sediul necesar pentru coordonarea mișcărilor și sprijinul, dacă poți distruge artileria care le permite să atace și dacă poți distruge logistica ce furnizează muniția pentru artilerie, atunci cred că poți într-adevăr să degradezi eficacitatea atacurilor rusești în masă", a explicat Hodges.
Cum va influența Trump războiul din Ucraina
Situația din Kursk tinde să devină foarte importantă, după cum spun mai mulți experți. Ucrainenii au pătruns în Kursk pe 6 august și rușii nu reușesc să-i alunge de acolo, iar ei continuă să controleze în jur de 600 de kilometri pătrați.
Decizia surprinzătoare a Armatei ucrainene s-ar putea dovedi în cele din urmă una utilă, în sensul că ei ar putea folosi acel teritoriu ca monedă de schimb. Însă Donald Trump ar putea juca un rol imporant și în această problemă, mai ales că unele surse americane spun că el se gândește să propună o înghețare a conflictului.
„Acesta a fost unul dintre motivele pentru care am fost un susținător al deciziei ucrainene de a lansa contraofensiva în Kursk, pentru că astfel creează o reală problemă pentru Kremlin. Atât în ceea ce privește angajarea sau nu a forțelor, pentru a încerca să elimine această problemă, cât și în ceea ce privește un fel de negocieri care ar urma. Deci creează o problemă și cred că aceasta a fost o mișcare genială a Statului Major ucrainean.
În cele din urmă, Statul Major ucrainean va trebui să decidă dacă e rentabil. Oare obțin ei beneficiul acestui lucru în comparație cu victimele și costurile legate de asta? Vom vedea. Ei știu mult mai bine decât știu eu. Dar spun că Trump nu poate impune o înghețare a acestui conflict. Nu sunt soldați americani acolo.
Europa oferă mai mult ajutor combinat decât Statele Unite. Așa că cred că varianta că Trump ar poate impune o înghețare sau o încetare a focului, pur și simplu nu se va întâmpla. Sigur că el poate să o ceară. Și sigur că el poate să oprească orice ajutor. Dar cred că oamenii cu mintea limpede vor înțelege că este în interesul nostru ca Europa să rămână stabilă, sigură și prosperă, pentru propriile noastre motive economice. Și China urmărește să vadă cum gestionăm noi această chestiune", a explicat Ben Hodges.
În aceste condiții, mulți se întreabă ce instrumente ar avea Donald Trump pentru a-l convinge pe Vladimir Putin. În plus, ce rol va juca China?
„Sunt atât de multe lucruri pe care noi nu le-am făcut încă. Nu am impus toate sancțiunile care ar fi putut fi impuse, nu am luat măsuri pentru a bloca Rusia să exporte petrol și gaze către China și India, ceea ce generează banii necesari pentru ca Rusia să poată cumpăra muniție și arme din Iran și Coreea de Nord. Nu am făcut nimic împotriva acestor lucruri. Deci mai rămân instrumente economice pentru viitoarea administrație. Și, desigur, Trump ar putea spune: 'Voi accelera livrarea de ATACM', de exemplu, sau alte capabilități.
Cred că chinezii așteaptă să vadă dacă SUA și aliații noștri au voința politică de a apăra efectiv aceste probleme postbelice de respect pentru suveranitate, libertate de navigație, respect pentru dreptul internațional, respect pentru acordurile internaționale. Dacă nu suntem dispuși să facem asta în Europa, ei ar putea crede că nu suntem dispuși să facem asta în regiunea Indo-Pacifică, unde, sincer, va fi mult mai dificil - durează nouă zile pentru ca o navă a marinei americane să ajungă din Hawaii până în Japonia, de exemplu. Cred că chinezii se vor uita la asta. Ei vor urmări dacă Trump respectă amenințarea de a impune aceste tarife mărite, care vor avea un impact semnificativ. Eu cred că, la fel ca toată lumea, ei vor să știe cât de mult din ceea ce s-a spus în campanie se va întâmpla de fapt în realitate", a concluzionat Hodges.