Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, va trebui să revină sub suveranitatea Ucrainei pe cale diplomatică.
Într-un interviu exclusiv acordat Fox News, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu va ceda teritorii către Rusia în cadrul unui eventual acord de pace, afirmând că Ucraina „nu poate recunoaşte juridic ca fiind rus niciun teritoriu ucrainean ocupat”.
„Nu putem recunoaște legal niciun teritoriu ocupat al Ucrainei ca fiind rusesc. Acest lucru se aplică acelor teritorii... ocupate de Putin înainte de invazia la scară largă, din 2014. Din punct de vedere legal, nu recunoaștem asta, nu acceptăm asta”, a menționat Zelenski.
Declarațiile sale vin înaintea anunțului Pentagonului privind un nou pachet de asistență militară de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina.
Crimeea, o miză diplomatică
Discuția a inclus și subiectul anexării Crimeei de către Rusia în 2014. Zelenski a reiterat poziția Ucrainei, subliniind că revenirea peninsulei ar trebui realizată pe cale diplomatică.
„Am menţionat deja că suntem pregătiţi să aducem înapoi Crimeea diplomatic. Nu putem pierde zeci de mii dintre oamenii noştri care ar pieri de dragul revenirii Crimeei şi nu este real că o putem aduce înapoi cu arma în mână. Înţelegem că Crimeea poate fi adusă înapoi diplomatic”, a explicat şeful statului ucrainean.
Zelenski a recunoscut că Ucraina va continua să lupte chiar și în lipsa sprijinului Statelor Unite, dar a avertizat că, fără acest ajutor, șansele de a câștiga războiul ar fi reduse.
Cum a fost anexată Crimeea de către Rusia
Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014 după o revoltă populară ce l-a forţat pe preşedintele pro-rus de la acea vreme Viktor Ianukovici să fugă din Ucraina.
De la începerea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, Rusia a ocupat aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean şi a proclamat anexarea a patru provincii, deşi nu deţine controlul integral în niciuna dintre ele.
Volodimir Zelenski a propus o formulă de pace şi un „plan de victorie” bazate pe retragerea forţelor ruse din Ucraina; intervenţiile sale recente au evidenţiat necesitatea unor garanţii de securitate şi a invitaţiei de a adera la NATO, scenariu respins însă de Moscova.
La scurt timp după interviu, Pentagonul a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 275 de milioane de dolari.
„Această tranșă de echipamente este cea de-a 70-a furnizată de administrația Biden din august 2021”, a declarat Pentagonul.