Rusia a lansat prima rachetă intercontinentală asupra Ucrainei, după cum anunță Forțele Aeriene ale Armatei ucrainene, care susțin că a fost vizată zona Dnipro. Unele surse militare spun că ar fi vorba exact despre temuta rachetă RS-26 Rubezh, de 50 de tone, cu toate că Kievul încă nu a confirmat și continuă investigațiile.
Ucrainenii nu au dat nici detalii despre eventuale pagube sau dacă racheta a fost interceptată. Ceea ce se cunoaște este că proiectilul este de tip intercontinental, adică ICBM, și că rușii nu au mai lansat așa ceva până acum.
UPDATE. EXCLUSIV. Rușii au confirmat, din greșeală, că au lovit Ucraina, în premieră, cu o rachetă intercontinentală
Atacul cu rachete balistice de mare putere asupra Ucrainei a fost confirmat indirect de Moscova. Informația a devenit publică din greșeală, chiar dacă autoritățile de la Kremlin nu și-au dorit acest lucru. În timpul tradiționalei conferințe de presă de joi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a fost nevoită să răspundă de urgență la un apel telefonic. Deoarece microfoanele au rămas pornite, din telefon se aude o voce de bărbat care-i cere să nu comenteze atacul cu rachete asupra Ucrainei.
Maria Zaharova: „Alo. Sunt la briefing.”
Voce de bărbat la telefonul Mariei Zaharova: „Mașa, nu comenta acum despre loviturile cu rachete balistice despre care a început să vorbească presa occidentală."
Maria Zaharova: „Bine, mulțumesc.”
Înainte ca această discuție să fie surprinsă de microfoane, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat de jurnaliști despre acest subiect, iar el a spus scurt: „Nu am nimic de spus”.
Știrea inițială:
Ucraina spune că Rusia a lansat prima rachetă intercontinentală
Atacul a avut loc în dimineața de 21 noiembrie, iar Forțele Aeriene au mai precizat că racheta a fost lansată din regiunea rusă Astrakhan. Nu cu mult timp înainte, experții vorbeau despre o lovitură experimentală cu acest tip de rachetă, care poate cântări până la 50 de tone.
Armata ucraineană spune că nu există informații, pe moment, despre potențiale victime sau pagube.
Între timp, au apărut și imagini pe rețelele de socializare, care susțin că surprind momentul impactului.
BREAKING:
— Visegrád 24 (@visegrad24) November 21, 2024
New video shows a Russian intercontinental ballistic missile (ICBM) striking Ukraine.
The video shows reentry vehicles from its MIRV hitting the city of Dnipro.
It’s the first time in history that an ICBM is used in war. pic.twitter.com/o198cJXvXm
Această lovitură face parte dintr-un atac mai mare al Rusiei, care a vizat mai multe zone din Ucraina, iar Armata ucraineană le-a emumerat:
- o rachetă balistică intercontinentală, lansată din regiunea Astrakhan.
- o rachetă hipersonică Kinzhal dintr-un MiG-31K, din regiunea Tambov.
- șapte rachete de croazieră Kh-101, lansate de pe bombardiere strategice Tu-95MS, din zona Volgograd. Ucrainenii spun că au doborât șase dintre ele.
Ukrainian media say that overnight Russia targeted Ukraine with an RS-26 intercontinental ballistic missile launched from its Astrakhan region, a Kinzhal aeroballistic missile from a MiG-31K, and 7 Kh-101 cruise missiles from Tu-9 strategic bombers. Attack focused on Dnipro. pic.twitter.com/OEj6gnwvdU
— Euan MacDonald (@Euan_MacDonald) November 21, 2024
Înainte de lansarea acestei rachete RS-26, ucrainenii au anunțat că rușii au lovit o întreprindere industrială din Dnipropetrovsk, care a fost avariată și unde au izbucnit două incendii. A fost deteriorată și clădirea unui centru de reabilitare pentru persoane cu dizabilităţi, după cum a precizat primarul Boris Filatov.
Acțiunile Rusiei vin ca urmare a folosirii, în premieră, de către ucraineni, a rachetelor cu rază lungă de acțiune, de tip ATACMS și Storm Shadow, pe teritoriul rus, în zonele Briansk, respectiv Kursk.
Ucrainenii se așteaptă să fie loviți și din Marea Neagră, acolo unde Armata susține că au fost semnalate cinci nave purtătoare de rachete de croazieră Kalibr.
Rachetele intercontinentale (ICBM) sunt mult mai mari și pot fi echipate și cu încărcături nucleare. Ele sunt concepute pentru a lovi ținte la distanțe mai mari, de mii de kilometri.
O astfel de rachetă intercontinentală este trasă în spațiu, iar apoi eliberează unul sau mai multe focoase care reintră în atmosferă pentru a lovi țintele. În general, rachetele ICBM au o rază de acțiune care începe de la 5.500 de kilometri, iar unele pot depăși 9.000 de kilometri, conform Centrului pentru Controlul Armelor și Neproliferare. Ele pot fi lansate din silozuri sau vehicule mobile. Unele pot fi alimentate cu combustibil solid, iar altele, cu combustibil lichid. Cele mai periculoase sunt considerate cele cu combustibil solid, așa cum se presupune că a fost și aceasta care a fost lansată spre Ucraina.
- Prima dată când a fost lansată o rachetă ICBM a fost în 1957, de către Uniunea Sovietică, iar Statele Unite au făcut-o în 1959.