România are șanse să obțină portofoliul pentru Politica de extindere sau pe cel al Apărării, care ar putea fi înființat în curând, ori chiar un portofoliu economic. Sunt scenariile pe care foștii comisari europeni le văd posibile pentru viitorul mandat al României în executivul european. În România, responsabiltatea de a nominaliza viitorul comisar european îi revine premierului.
Adina Vălean: ”România nu va primi un portofoliu financiar”
La nivel european, "nu se pune căruța înaintea boilor", deci negocierile pentru viitorul portofoliu al României ar trebui să fie deja făcute, declară comisarul european Adina Vălean.
Adina Vălean, comisar european: ”România nu e o țară în zona euro. Nu va putea să primească un portofliu pe ceea ce înseamnă financiar. Comerț internațional, iarăși un portofoliu de mare vizibilitate. Este România un campion în comerțul internațional? Poate că este, nu știu eu. Regiunea în care ne aflăm e o regiune fierbinte. Un punct de atenție pentru geopolitica mondială – Moldova, Ucraina, Balcanii de Vest, deci are o oarecare importanță.”
România ar putea viza un portofoliu de importanță medie în viitorul mandat, potrivit primului comisar trimis de țara noastră la Bruxelles, Leonard Orban. Iar acesta pare să fie consensul în rândul foștilor reprezentanți ai României în Comisia Europeană.
Leonard Orban, fost Comisar european pentru Multilingvism: ”Mai puțin cele legate de zona euro, pentru că nefiind România stat membru în zona euro, e foarte puțin probabil ca să existe portofoliu legat de această chestiune. E de altă parte, poate să existe portofolii legate de piață internă. Pot să fie alte portofolii, gen de energie, schimbări climatice ș.a.m.d. Deci, oricum, cred că România va avea un portofoliu cel puțin de importanță medie.”
Obstacole în negocieri
În trecut, țara noastră a obținut portofolii importante în Comisia Europeană, iar acest lucru ar putea reprezenta un impediment în actualele negocieri, spune fostul Comisar european pentru Politică Regională.
Corina Crețu, fost Comisar european pentru Politică Regională: ”Din păcate, la Bruxelles, se spune că nu prea mai putem ridica pretenții de portofolii super importante. Eu, din punctul meu de vedere, m-aș zbate foarte mult pentru extindere, pentru că îi avem pe frații noștri de peste Prut care au început negocierile, primesc fonduri de preaderare.”
La nivel european, două treimi dintre comisari sunt foști miniștri în guvernele țărilor lor, spune fostul comisar pentru Agricultură, Dacian Cioloș. Însă acesta consideră că nominalizarea unui ministru ar fi o mutare nepotrivită pentru România.
Dacian Cioloș, fost comisar european pentru Agricultură: ”Guvernele României în mare parte au sunt reactive, au reacție de follow-up, nu de proactivi, nu vin cu inițiative la nivel european și mai degrabă se uită cam ce să decizi la nivel european și se aliniază în spatele unora sau altora. Și atunci nu prea ai pe cine să trimiți din guvern direct vreun ministru ca să fie comisar și să fie și re-recunoscut acolo.”
Cinci mandate pentru România în Colegiul Comisarilor
Ne așteptăm la un vot pentru un nou mandat al Ursulei von der Leyen la președinția Comisiei Europene pe 17 iulie. Apoi, accentul va pica pe propunerea și negocierea celor 27 de funcții de comisari europeni. Pentru România, va fi cel de-al cincilea mandat în Colegiul Comisarilor de la aderarea la Uniunea Europeană.
România a avut din 2007 până acum patru comisari europeni, pe diferite portofolii. Țara noastră și-a început parcursul european cu un portofoliu pentru promovarea diversității limbilor, de care s-a ocupat Leonard Orban. Mai apoi, Dacian Cioloș a ocupat funcția de comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, urmat de Corina Crețu, care s-a ocupat de Politică Regională, și, până în prezent, Adina Vălean, care a avut în ultimii cinci ani în responsabilitate portofoliul de Transporturi.