Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grecia a introdus săptămâna de lucru de șase zile. Angajații vor fi plătiți cu 40% mai mult pentru ziua suplimentară de muncă

Grecia a introdus săptămâna de lucru de șase zile, într-o vreme în care tot mai multe state europene discută despre reducerea săptămânii la patru zile. Potrivit noului Cod al Muncii, care a intrat în vigoare de la 1 iulie, angajatorii greci din anumite industrii și servicii care funcționează non-stop își pot chema lucrătorii la birou și sâmbăta. Guvernul vrea să rezolve astfel problema crizei de personal în raport cu volumul mare de muncă din anumite domenii de activitate.

Grecia a introdus săptămâna de lucru de șase zile

Tot mai multe companii vor putea impune săptămâna de lucru de șase zile, ceea ce înseamnă trecerea la 48 de ore de la 40. Sunt sectoare de activitate care se confruntă cu un volum de muncă extraordinar, dar și cu o criză a forței de muncă.

Areti: „Dacă patronul îți spune: Asta este, îți convine bine, dacă nu, poți pleca, nu ai ce să faci. Asta este Grecia”.

„Ne întoarcem în timp, cu decenii în urmă. Nu avem nimic de câștigat din această măsură. Nu va rezolva problema companiilor care se confruntă cu deficit de personal”.

Angajații nemulțumiți acuză guvernul că limitează drepturile muncitorilor. Mulți invocă exemplul unor țări ca Islanda, Belgia, Germania sau Suedia care vor să reducă săptămâna de lucru la patru zile.

În Europa, numărul zilelor și orelor lucrătoare începe să fie redus. De ce? Este aceasta o măsură pilot? Se întâmplă ceva? Trebuie să ne explice cineva ce se întâmplă?

Angajații vor fi plătiți cu 40% mai mult pentru a șasea zi de muncă sau cu 115% pentru zilele de duminică. Cu toate acestea, oamenii sunt nemulțumiți, mai ales tinerii care sunt mai interesați de sănătatea lor și de o viață echilibrată între muncă și viața privată.

Organizația Mondială a Sănătății ne spune că 40 de ore de muncă pe săptămână este deja prea mult. Și vedem că în alte țări europene volumul de muncă este redus. Pentru mine, săptămâna de muncă de șase zile este inacceptabilă și sub nicio formă nu ar trebui să permitem impunerea măsurii.

Dacă voi constata că săptămâna de muncă de șase zile mă epuizează, nu o voi face. Pentru mine, sănătatea mintală contează, nu banii.

Symela Touchtidou, jurnalistă Euronews: „Așa cum arată majoritatea economiștilor, cea mai mare problemă a economiei elene este productivitatea orelor de muncă. Potrivit datelor Comisiei Europene, productivitatea nominală pe ora de muncă este cu aproximativ 40% mai mică în Grecia față de media europeană. O serie de factori contribuie la acest lucru: lipsa de investiții, în special în noi tehnologii, resurse umane care nu au calificările necesare și multă birocrație care împovărează întreprinzătorii greci”.

Datele Eurostat pentru anul 2023 arată că media orelor de muncă în Grecia era de 39,8 ore pe săptămână, cea mai mare în Uniunea Europeană, urmată de Polonia și Cipru. La polul opus, în Țările de Jos, media orelor de muncă pe săptămână este de în medie 32,2 ore, însă productivitatea este mai mare.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE