Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Propunerile pentru funcțiile europene, contestate. Giorgia Meloni, premierul Italiei: procesul de desemnare a fost nedemocratic

Desemnarea Ursulei Von Der Leyen pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene testează raportul de forțe din noul Parlament European. Asta pentru că sunt lideri care se opun ideii ca Ursula von der Leyen să conducă executivul european pentru încă cinci ani. Printre ei este Giorgia Meloni, șefa guvernului italian, care a criticat procesul de desemnare, considerându-l "nedemocratic". 

Liderii UE au decis în sfârșit pe cine aleg să ocupe funcțiile de vârf ale Uniunii Europene pentru următorii cinci ani, încheind astfel câteva săptămâni de negocieri tensionate.

Ursula von der Leyen a fost propusă pentru al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene, fostul prim-ministru portughez Anthony Costa pentru funcția de președinte al Consiliului European și prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas - șef al politicii externe a UE.

Von der Leyen va fi acum prezentată Parlamentului European pentru vot, unde are nevoie ca 361 de deputați europeni, din cei 720, să voteze în favoarea ei pentru a fi realeasă.

Ursula Von der Leyen, președinta Comisia Europeană: ”Aș dori pur și simplu să-mi exprim recunoștința față de liderii care mi-au susținut nominalizarea pentru un al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene și sunt foarte onorată și încântată să împărtășesc acest moment foarte special, sper în curând, pe ecran, cu António Costa și cu draga mea prietenă, Kaja Kallas.” 

Cu toate acestea, prim-ministrul italian, Georgia Meloni, și-a exprimat o puternică nemulțumire față de procesul de desemnare a conducerii blocului european. Șefa guvernului de la Roma a spus că modalitatea de desemnare nu a luat pe deplin în considerare creșterea partidelor radicale de dreapta, precum cel pe care îl conduce, la alegerile pentru legislativul european.

Meloni s-a abținut de la votul pentru nominalizarea lui Von der Leyen și a votat împotriva nominalizării lui Antonio Costa și a Kajei Kallas. Există îngrijorări că respingerea pachetului pentru funcțiile europene este un semn pentru apropierea unor vremuri agitate în Uniunea Europeană.

Ursula Von der Leyen, președinta al Comisiei Europene: ”Într-adevăr, Georgia Meloni s-a abținut. Și cred că este foarte important să lucrăm bine în Consiliul European cu prim-ministrul, cu Italia, la fel ca și cu toate celelalte state membre - acesta este un principiu pentru mine, pe care l-am urmat tot timpul.” 

Următorul obstacol pentru Ursula von der Leyen este cel mai dificil. Voturile în Parlamentul European pentru realegerea ei sunt foarte strânse și nimic nu este garantat. Ea spune că vrea să lucreze cu coaliția Verzilor, a Socialiștilor și a Liberalilor, dar probabil va trebui să caute și mai departe, posibil la extrema dreaptă condusă de Giorgia Meloni, iar asta va supăra coaliția. Este un vot secret și dacă pierde chiar și cu un singur vot, se pare că nu există niciun Plan B.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE