Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FMI: Ne așteptăm la o creștere constantă a economiei mondiale în 2025 și o reducere a inflației

Fondul Monetar Internațional (FMI) urmează să prezinte o actualizare a raportului său privind perspectivele economiei globale, "World Economic Outlook", pe 17 ianuarie.

Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, a declarat recent că instituția prognozează o creștere economică globală stabilă și o reducere continuă a inflației, potrivit Reuters.

Georgieva a evidențiat faptul că economia Statelor Unite performează mai bine decât se anticipase, în ciuda incertitudinilor legate de viitoarele politici comerciale ale președintelui ales Donald Trump.

Aceste incertitudini se adaugă provocărilor economiei globale și determină creșterea ratelor dobânzilor pe termen lung.

În contextul unei inflații aproape de obiectivul stabilit de Rezerva Federală și a unei piețe a muncii relativ stabile, instituția monetară americană ar putea amâna deciziile privind noi reduceri ale dobânzilor. Cu toate acestea, dobânzile sunt de așteptat să rămână ridicate pentru o perioadă, a subliniat Georgieva.

Raportul FMI, care va fi lansat înainte de revenirea oficială a lui Donald Trump la Casa Albă, este așteptat să ofere primele indicii din acest an cu privire la perspectivele economice globale. În luna octombrie, FMI și-a ajustat prognozele, anticipând o creștere mai mare pentru SUA, Brazilia și Marea Britanie, dar revizuind în jos estimările pentru China, Japonia și zona euro, din cauza unor riscuri precum conflictele comerciale și tensiunile geopolitice.

FMI: Statele trebuie să adopte politici fiscale mai stricte

Pe termen mediu, ritmul de creștere a economiei mondiale este estimat să scadă la 3,1%, sub nivelul pre-pandemic.

FMI a avertizat că majoritatea statelor trebuie să adopte politici fiscale mai stricte, după cheltuielile masive din timpul pandemiei, și să implementeze reforme care să stimuleze o creștere economică sustenabilă.

Georgieva a subliniat că soluția nu constă în împrumuturi, ci în stimularea creșterii economice.

În cazul României, FMI a ajustat în jos estimările pentru 2024, anticipând o creștere economică de 1,9%, mai redusă decât prognoza de 2,8% din aprilie.

Totuși, economia românească este așteptată să accelereze până la 3,3% în 2025. La nivel global, FMI prevede evoluții economice divergente între regiuni, cu stagnare în Uniunea Europeană, încetinire în India și provocări legate de cererea internă în China.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE