Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fiul lui ”El Chapo” și baronul mexican al drogurilor ”El Mayo”, arestați în Texas. Operațiune amplă a FBI pentru prinderea traficanților

Baronul mexican al drogurilor Ismael "El Mayo" Zambada și fiul lui ”El Chapo” (Joaquin Guzman), fostul său partener, au fost arestați joi în orașul El Paso din statul american Texas, în urma unei operațiuni prin care autoritățile vor să destructureze grupările infracționale din Mexic, relatează agenția Reuters.

Zambada este unul dintre cei mai importanți traficanți din istoria Mexicului. A înființat cartelul Sinaloa împreună cu ”El Chapo”, care a fost extrădat în Statele Unite în 2017 și ispășește o pedeapsă pe viață într-o închisoare de maximă securitate.

Atât Zambada, cât și fiul lui El Chapo, Joaquin Guzman Lopez, sunt acuzați că au introdus pe teritoriul Statelor Unite cantități uriașe de droguri, inclusiv fentanil. Consumul acestei substanțe mai puternice decât heroina a crescut considerat și a devenit principala cauză de deces în cazul americanilor cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani.

Zambada, care ar avea 70 de ani, și Guzman Lopez (30 de ani) au fost reținuți după ce au aterizat cu un avion privat în zona El Paso, au precizat doi oficiali americani, citați de Reuters.

Joaquin Guzman Lopez este unul dintre fiii lui El Chapo

Guzman Lopez este unul dintre fiii lui El Chapo, cunoscuți drept Los Chapitos. Ei au moștenit gruparea tatălui lor din cartelul Sinaloa. Fratele său, Ovidio Guzman, a fost arestat în 2023 și a fost extrădat în Statele Unite.

În ultimii ani, destructurarea cartelului Sinaloa a devenit una dintre principalele priorități ale autorităților americane. Gruparea infracțională este acuzată c-ar fi cel mai mare furnizor de fentanil din Statele Unite.

Zambada și Guzman Lopez fac obiectul mai multor acuzații în SUA ”pentru că au condus operațiunile criminale ale cartelului, inclusiv rețelele sale mortale de fabricare și trafic de fentanil”, a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland.

Joi după-amiază, un angajat al aeroportului Santa Teresa, din apropiere de El Paso, a precizat că a văzut un avion de tip Beechcraft King Air aterizând pe pistă, unde agenții federali așteptau deja.

”Doi indivizi au coborât din avion... și au fost luați în custodie. Părea un lucru destul de aranjat”, a declarat bărbatul, sub protecția anonimatului.

Recompense de milioane de dolari pentru prinderea fiului lui El Chapo și a lui El Mayo

Autoritățile americane ofereau o recompensă de 15 milioane de dolari pentru capturarea lui Zambada și o alta de cinci milioane de dolari pentru Guzman Lopez.

Cartelul Sinaloa face trafic de droguri în peste 50 de țări din întreaga lume și este una dintre cele mai puternice grupări de crimă organizată din Mexic, susțin autoritățile americane.

Potrivit Reuters, Zambada și fiii lui El Chapo fac parte din două generații diferite de traficanți, cu stiluri diferite.

Zambada este cunoscut ca fiind un narcotic „de modă veche”, care evită lumina reflectoarelor și acționează în umbră. În schimb, fiii lui El Chapo sunt narcomani care acționează ostentativ pe măsură ce au urcat în ierarhia cartelului.

Fiii lui El Chapo sunt, de asemenea, cunoscuți ca fiind mai violenți și mai temperamentali decât Zambada, care avea reputația unui traficant viclean.

Zambada și fiii lui El Chapo au avut o relație tensionată de când tatăl lor a fost extrădat în 2017, iar arestările lui Zambada și Guzman Lopez ar putea genera instabilitate sau chiar violențe în nordul statului Sinaloa.

Arestările altor lideri importanți ai cartelurilor au declanșat violențe pe măsură ce apăreau viduri de putere și lupte interne în cadrul organizațiilor.

Arestările au făcut parte dintr-o operațiune comună a Biroului Federal de Investigații (FBI) și a agențiilor de Investigaţii pentru Securitate Internă (HSI).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE